Premierul Ludovic Orban a afirmat că autoritățile fac demersuri pentru a crește capacitatea de diagnosticare, explicând că la nivelul întregii țări sunt funcționale 19 aparate de tip Real Time PCR. Însă, problema la care se caută în continuare soluții este aceea de a asigura kiturile de testare necesare acestor aparate.
”Creșterea capacității de diagnosticare este extrem de importantă pentru că, în funcție de creșterea capacității de diagnosticare, avem capacitatea de a identifica persoanele care s-au contaminat cu virusul. Trebuie să știți că am plecat de la un număr foarte redus de Real Time PCR – aparate de analiză. Practic, în prima parte, au funcționat nouă astfel de aparate de tip Real Time PCR, iar la ora actuală sunt puse în funcțiune 19. Am identificat toate PCR-urile pe care le putem pune în funcțiune pentru a diagnostica. PCR-uri care există fie la ANSVSA, fie la facultăți, laboratoare de cercetare, fie în institute de cercetare, fie în spitale, PCR-uri care există și care trebuie puse în funcțiune. De asemenea, până în prezent sunt achiziționate 10 aparate noi. De asemenea, prin Crucea Roșie, care sunt distribuite în momentul de față în teritoriu. Prin Unifarm, avem un contract în care deja au fost achiziționate 10 PCR-uri, din care patru sunt deja montate și pregătite să fie distribuite. De asemenea, am aflat cu bucurie că s-au mișcat și spitalele și că și spitalele au achiziționat PCR-uri și kituri de testare. Problema cea mai mare pe care o să o avem în perioada următoare este aceea de a asigura kiturile de testare”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Ludovic Orban a mai explicat că deși se tot vorbește despre testele rapide, acestea au o marjă de eroare de peste 20 la sută, astfel, în aceste condiții, diagnosticarea trebuie făcută pe aparate de tip PCR .
”Se vorbeşte foarte mult, foarte multă lume se pricepe la coronavirus, așa cum se pricepe şi la fotbal şi la politică. Epidemiologii, membrii Grupului de Suport Ştiinţific, care funcționează pe lângă Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, au spus foarte clar: diagnosticarea trebuie făcută pe aparate de tip PCR. Nu există teste rapide. Testele rapide despre care se face vorbire, sigur, ele există, dar au o precizie care nu pot să ne confere siguranţă că în cazul în care le folosim, persoanele care sunt diagnosticate negativ sunt 100% diagnosticate negativ. Există o marjă de eroare de 20%, dacă nu şi mai mult, care prezintă un risc enorm. Dacă noi, din 100 de persoane pe care le diagnosticăm negativ, 20 de persoane sunt pozitive datorită lipsei de precizie a sistemului de testare rapidă, înseamnă că noi eliberăm cu certificat de a fi liberi în societate oameni care sunt de fapt purtători ai virusului şi la rândul lor pot să transmită virusul către alţi cetățeni. Concentrarea pe care o avem este foarte clară”, a mai spus premierul.
Astfel, în continuare autoritățile fac demersuri pentru a achiziționa kituri de testare necesare aparatelor Real Time PCR.
”În ceea ce priveşte kiturile, pe lângă kiturile care au fost achiziţionate până în prezent, am fost informat de Unifarm că există un contract cert și că vom primi 2.000 kituri de testare, care au capacitatea de a testa cel puțin 100.000 de persoane. Acestea sunt datele tehnice într-un viitor apropiat”, a mai subliniat Ludovic Orban.
”De asemenea, suntem în curs de achiziție de ventilatoare. Unifarm-ul are contracte semnate pentru 100 de ventilatoare, de asemenea ONAC-ul are contract semnat pentru 200 de ventilatoare. Sigur, ele urmează să vină după un grafic, pentru că aceste ventilatoare chiar dacă semnezi contractul, producerea lor durează şi ele vin într-un ritm în funcţie de capacitateaa de a producere. Utilizăm toate sursele posibile care pot să furnizeze tot ceea ce este necesar pentru a putea pregăti tratarea coronavirusului în spitale, astfel încât să existe un risc cât mai mic de a se înrăutăți starea pacienților”, a mai spus prim-ministrul.
Și la nivelul județului Bistrița-Năsăud au fost identificate două aparate de tip Real Time PCR, unul la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și altul la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița, dar care nu pot fi momentan utilizate. De asemenea, Spitalul Județean de Urgență Bistrița a anunțat că intenționează să cumpere un astfel de aparat.
FOTO: Shutterstock