Ovidiu Crețu, zis „Duțu popii” e expirat și cu un pic de mobilizare va pleca la pensie din primul tur, pe 5 iunie.
În urma lui, Bistrița bifează 2 mandate de promisiuni cu ceva-ceva realizări, dar prea departe de ce putea fi. Avem pasaje și un parc, dar perspectiva e sumbră din multe alte unghiuri: zonele de agrement sunt absente, tinerii NU au variante de distracție, cultura e-n plop, sportul e praf și pubere, nu există viziune, coerență și orașul arată… a sat fără câini.
Neputință crasă pe multe paliere și o disperare a unui primar care a plătit pe o diplomă falsă și a inaugurat o cușcă de veverițe pentru a-și redresa imaginea în campanie.
Crețu a preluat Primăria Bistrița și a condus-o după cum i se cășuna lui: adică fără specialiști. L-a ținut aproape doar pe George Avram un viceprimar de partid care dă bine pe electoratul de fabrică și are trecere la țiganii de la sociale. Util din 4-n 4 ani.
În rest, Crețu a condus după cum îi trecea prin cap. Fără city-manager, fără urbaniști și fără meseriași pe domenii, fără diriginți de șantier, Crețu NU a stâns echipa în jurul său. De vreo 4 ani a cam scăpat hățurile și e depășit de situație.
NOUL primar are de lucru pentru a face să urce din cenușa indolenței o Bistriță cu potențial. Câteva notițe pentru cel ce va să vie:
1 – Lucrări de calitate, NU străzi sparte de 3-4 ori. E o batjocură ca fiecare lucrare să fie refăcută sau făcută prost pe banii cetățeanului.
2 – Străzi cu asfalt, apă, canalizare și iluminat public în cele mai importante zone cu vile. Crețu are o medie de asfaltare de sub 4 străzi pe an. Infim.
3 – Cultură, NU circul ăsta cu Dorel Cosma legat de scaunul de manager cu aceleași apucături comuniste și ode închinate partidului. Mulți hlizesc pe la colțuri când văd ce evenimente se desfășoară la Casa de Cultură.
4 – Grădini-publice și parcuri. În fiecare cartier al orașului, nu haotic… pentru că omul de rând vrea să vadă gard viu, gazon și verdeață la el în fața blocului, nu numai panseluțe în sensuri. Mai ales că Primăria are pepinieră care produce materie verde.
5 – Proiecte reale, pe termen scurt… NU povești cu pești! Nici pe vremea lui Ceaușescu NU dura un proiect 8 ani până să înceapă. Wonderland-ul îl costa pe Crețu, glonțul pe stadion dacă dura atât de mult pe vremea aia.
6 – Servicii publice de calitate, cu disciplină și respect pentru cetățean. Poliția Locală, Urbanismul , Direcția de Servicii Publice – ar trebui să zbârnâie pentru că privesc direct cetățeanul și la această oră sunt falimentare. Avem cerșetori, haos în urbanism și cârpeli prost-făcute de cele 3 direcții.
7 – Sport: terenuri de sport pentru fiecare cartier, finanțări nerambursabile și deschidere. Primăria Bistrița a pompat bani în Gloria și în rest doar firimituri pentru acest segment.
8 – Turism – în afară de brand și teorie cât cuprinde, Bistrița NU punctează la acest capitol, deși e zonă de tranzit, are cadru-natural și potențial… pentru zone de promenadă, pentru băi sărate sau turism medieval etc. Dar încă nimeni nu a reușit să închege ceva pe acest segment. Veșnica întrebare: ce să vezi la Bistrița?
9 – Să știe cum se țin frâiele administrației… că nu poți pune la volanul de Formula 1 un neica-nimeni care nu știe unde-i accelerația și să aștepți să câștige cursa. Cel mult, pilotul de ocazie va porni mașina și poate-poate va evita parapeții la viteza melcului.
10 – Musai să țină aproape echipa de acțiune și să aibă vână… ca să dea șuturi în fese celor care spun că interesul poartă fesul și s-au aciuiat cu abonament la banul public și sifonări prin lucrări proaste și management defectuos.
No’ care credeți că-i vrednic să se înhame la așa ceva ăla merită ștampila. 100% unu’ NU merită că i-au ajuns astea 2 mandate. Și-ar mai fi vreo 2-3 păcălici…
P. S – Text scris în 2016, în perioada electorală. Ovidiu Crețu avea să câștige detașat alegerile, cu 12.800 de voturi (45%).