Doi tineri din Bistrița, de 18, respectiv 16 ani, au fost reținuți pentru 24 de ore, ei fiind cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
”Din cercetări a reieșit că, în perioada decembrie 2022 – iulie 2023, cei doi bănuiți ar fi procurat și deținut cannabis și substanțe cunoscute sub denumirea de ”sare de baie”, pe care ulterior le-ar fi comercializat sau oferit gratuit, în mod repetat, unor persoane din Bistrița, majoritatea minore. Facem precizarea că, din probele administrate în cauză, rezultă că operațiunile de trafic și consum de droguri sau alte substanțe nu s-au desfășurat în incinta vreunei unități de învățământ”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
La data de 11 iulie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud, împreună cu procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud, au efectuat trei percheziții domiciliare, în municipiul Bistrița. La percheziții au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, trei grindere cu urme de substanță vegetală, susceptibile a avea efect psihoactive, trei telefoane mobile, două cântare de mare precizie, o bancnotă rulată, cu urme de substanță susceptibilă a avea efect psihoactiv, un tub din plastic folosit pentru consum de droguri.
”În baza probatoriului administrat, doi tineri, din Bistrița, de 18 și 16 ani, au fost conduși la audieri. Ulterior, față de aceștia, procurorul DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud dispunând reținerea pentru 24 de ore. În cursul zilei de astăzi, unul dintre bănuiți va fi prezentat instanței, cu propunere de luare a unei măsuri preventive, față de celălalt fiind dispusă măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile”, mai precizează IPJ Bistrița-Năsăud.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
La acțiune au participat polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, precum și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.