Peste 100 de bistrițeni oferă o mână de ajutor echipajelor medicale ale Serviciului Județean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud (SAJ B-N), instituție care se confruntă cu deficit de personal și în cadrul căreia, toate categoriile de personal operativ desfăşoară program suplimentar.
Potrivit conducerii SAJ B-N, în prezent există 106 voluntari activi, numărul persoanelor care doresc să facă voluntariat în domeniul urgenței medicale fiind unul mare. De menționat este că faptul că toți cei care doresc să devină voluntari la Ambulanță și să lucreze câte 12 ore alături de echipajele medicale trebuie să urmeze cursuri de pregătire. În primul rând, doritorii trebuie să urmeze un curs de specializare organizat de Crucea Roșie.
Serviciul Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud organizează anual campanii de recrutare a voluntarilor. ”Asta înseamnă anumite cursuri, testare, după care intră în activitate cu echipajele medicale”, a declarat dr. Annabella Muzsi, care a mai completat că voluntarii sunt extrem de doriți de echipajele operative.
”Sunt foarte doriţi de echipajele operative pentru că îi ajută. Sunt practic doi ochi şi două mâini în plus, ceea ce, într-o situaţie de urgenţă, contează foarte mult”, a mai spus managerul SAJ Bistrița-Năsăud.
Voluntarii provin din diverse domenii de activitate. ”Sunt persoane tinere, absolvenţi de liceu, sunt oameni care vor să meargă la Şcoala Postliceală Sanitară, dar sunt şi oameni care nu au nicio tangență cu sistemul de sănătate, sunt ingineri, sunt persoane de toate categoriile și toate vârstele. Singura restricţie să zic așa este că trebuie să aibă 18 ani, nu putem lua minori pentru că legislația muncii prevede alt program”, a mai adăugat Annabella Muzsi.
Cei care aleg să facă voluntariat la Serviciul Județean de AmbulanțăBistrița-Năsăud nu au deloc o muncă ușoară. Timp de 12 ore, un voluntar încadrează echipajul operativ în misiunile din teren. Potrivit managerului SAJ B-N, ”voluntarul vine la 7 dimineaţa, este alocat unui echipaj şi 12 ore face parte din acel echipaj. Şeful de echipaj răspunde de integritatea și activitatea sa. Riscul de accident în muncă în mişcare este foarte mare”.
În ceea ce privește resursele umane, Serviciul Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud se confruntă cu deficit de personal. În raportul privind activitatea desfășurată în primul semestru al acestui an se precizează că deficitul este de 57% față de normativele minime legale: