Anul trecut și în primul trimestru al acestui an, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud a decontat angajatorilor din județ suma totală de peste 80 de milioane de lei.
Într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, directorul instituției, Otilia Râpan, a explicat că agenții economici au beneficiat de subvenții pentru angajarea unor categorii speciale, dar și de diferite măsuri de sprijin acordate în contextul pandemiei de COVID-19.
”Potrivit art. 80 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 2.250 lei. De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma de 2.250 lei pe o perioadă de 18 luni”, a spus Otilia Râpan. Un număr de 96 de agenți economici au beneficiat de această măsură că au angajat 115 absolvenți.
Totodată, același act normativ prevede că ”angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni”, a adăugat Otilia Râpan. Un număr de 1.086 de agenți economici au beneficiat de această prevedere legală, fiind angajate peste 1.500 de persoane.
În perioada ianuarie 2021 – martie 2022, subvențiile acordate agenților economici din județ pentru încadrarea în muncă a șomerilor cu vârstă de peste 45 de ani și a tinerilor absolvenți s-au ridicat la suma totală de circa 56,6 milioane lei.
De asemenea, sume mari au fost decontate și agenților economici care au beneficiat de o serie de facilități acordate de Guvern în contextul pandemiei de COVID-19. Spre exemplu, circa 10 milioane de lei au fost decontate angajatorilor pentru plata șomajului tehnic. Alte 10 milioane de lei au fost acordate pentru angajatorii care au fost nevoiți să reducă timpul de muncă din cauza pandemiei.
Așadar, suma totală decontată agenților economici a fost de circa 81,7 milioane lei. ”Fac precizarea că aceste sume au intrat toate în conturile angajatorilor, care putem spune că au fost sprijiniți în această perioadă”, a încheiat Otilia Râpan.