Peste 800 de teste COVID-19, efectuate în laboratorul de la SJU Bistrița. Cum explică președintele CJ Bistrița-Năsăud condițiile de la secția de Boli Infecțioase

În laboratorul de biologie moleculară al Spitalului Județean de Urgență Bistrița au fost realizate peste 800 de teste pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus, a anunțat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan. De asemenea, sursa citată a oferit explicații și cu privire la condițiile din secția de Boli Infecțioase de pe strada Alba Iulia, despre care unii pacienți cu COVID-19 s-au plâns.

La începutul ședinței ordinare a CJ Bistrița-Năsăud, președintele Emil Radu Moldovan le-a făcut colegilor o scurtă informare cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii alocați Spitalului Județean de Urgență Bistrița, în contextul pandemiei de coronavirus. Este vorba despre suma de 3,6 milioane de lei alocată la finele lunii trecute către unitatea medicală din Bistrița.

Din fondurile alocate către Spitalul Județean de Urgență Bistrița, o parte au fost cheltuite pentru achiziția de materiale pentru protecție și echipamente pentru demararea procesului de testare la nivel județean. De asemenea, altă sumă a fost pusă la dispoziția ISU Bistrița-Năsăud, care va face achiziții pentru materiale sanitare de protecție pentru cei din prima linie”, a spus Moldovan.

https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/videos/248005059903288/

Peste 800 de teste, efectuate în laboratorul SJU Bistrița

Sursa citată a explicat că o bună parte din bani a fost alocată pentru achiziția aparatului Real Time PCR, cu ajutorul căruia s-au realizat nu mai puțin de 820 de teste.

A fost achiziționat aparatul Real Time PCR, cu care a fost dotat noul laborator micro-biologic al SJU Bistrița, instalat într-o clădire independentă de pe strada Alba Iulia. În cele 7 zile de când a primit autorizația de funcționare, colegii noștri au reușit să facă mai mult de 100 de teste pe zi. Avem în momentul de față 820 de teste efectuate de labotarorul SJU Bistrița. În prima etapă s-au cumpărat 2.800 de kituri. Am mai alocat resurse financiare necesare să se mai achiziționeze încă 5.000 de kituri”, a adăugat președintele CJ Bistrița-Năsăud.

De asemenea, a început testarea personalului din unitățile sanitare din Bistrița, Beclean și Năsăud, dar și a angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud.

A început testarea personalului medical de la SJU Bistrița și, în paralel, se testează și personalul de la Năsăud și Beclean. Am făcut eforturile necesare ca toți cei 150 de angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului să poată fi testați. Vestea bună este că toate cele 150 de teste au ieșit negative. Vom continua să facem testări până vom reuși testarea tuturor celor care se află în prima linie, în paralel cu testele prevăzute în ordinul Ministerului Sănătății și care se fac în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică”, a mai adăugat sursa citată.

Cum explică președintele CJ Bistrița-Năsăud condițiile de la secția de Boli Infecțioase

După ce mai mulți pacienți internați la secția de Boli Infecțioase se pe strada Alba Iulia s-au plâns despre condițiile din această secție, președintele CJ Bistrița-Năsăud a explicat și de această secție arată așa, precizând că paturile, saltelele și noptierele ar fi trebuit schimbate, însă Ministerul Sănătății nu a mai alocat banii necesari pentru astfel de achziții.

Au fost câteva discuții în ultima perioadă și vreau să cer scuze celor care nu au cele mai bune condiții în secția de Boli Infecțioase de pe strada Alba Iulia, făcând precizarea că această secție funcționează într-o clădire de 130 de ani. Ea era într-un amplu proces de reabilitare și modernizare, însă, datorită apariției acestei pandemii de coronavirus, lucrările au fost suspendate pentru că a trebuit să punem la dispoziție întreaga clădire pentru tratarea bolnavilor depistați pozitiv. După ce vom depăși această situație, lucrările de reabilitare și modernizare vor continua. În urma discuției cu managementul spitalului, anul trecut, CJ Bistrița-Năsăud a alocat o sumă de 7,6 milioane de lei pentru ca, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, să schimbăm integral cele 950 de paturi pe diferite categorii pentru fiecare secție a spitalului. Am avut și un acord cu Ministerul Sănătății. CJ și-a alocat partea de 7,6 milioane lei și cele 500 de paturi care trebuiau cumpărate din acești bani au fost achiziționate, ele sunt în saloane deja. Din păcate, în bugetul pentru anul 2020, Ministerul Sănătății nu și-a respectat angajamentul și nu a mai alocat diferența de circa 5 milioane de lei, sumă necesară pentru achiziția celorlalte 450 de paturi, astfel încât proiectul să fie finalizat și să avem toate paturile, saltelele și noptierele din spital noi. Am făcut demersuri necesare, am solicitat din nou aceste fonduri Ministerului Sănătății și sper ca în vară să se găsească cele 5 milioane de lei pentru a finaliza acest proiect”, a mai explicat Emil Radu Moldovan.

Proiectele privind heliportul și modernizarea și extinerea UPU, în derulare

În ceea ce privește celelalte proiecte de la SJU Bistrița, atât heliportul, la care se lucrează la foc continuu, cât și proiectul privind extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe, președintele CJ a spus că acestea se derulează fără probleme.

error: Content is protected !!