„Vești bune de la spital!
Acum puteți face investigații medicale tip RMN gratuit, pe baza unui bilet de trimitere și la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Începând cu 1 august, Spitalul Județean de Urgență Bistrița a încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud contract de prestări servicii medicale paraclinice în regim ambulator și pentru investigații medicale tip RMN. Acestea pot fi realizate GRATUIT cu programare, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist.
Programările se fac la fișierul Policlinicii situată pe str. Gării nr. 9-11.” – a transmis Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean.
Pentru buna funcționare a RMN-ului au fost necesare realizarea unor lucrări de reamenajare a circuitelor medicale de la parterul spitalului, lucrări cu o valoare de aproximativ 3,2 milioane lei, finanțare asigurată integral de la bugetul județean.
Până la încheierea contractului cu Casa de Sănătate, cele două echipamente performante de investigații imagistice (RMN și tomograf )au fost utilizate doar în cazul pacienţilor internaţi la secțiile Spitalului Județean de Urgență Bistrița.
Ce investigații se pot face cu RMN-ul?
Rezonanţă magnetică nucleară este, că şi tomografia, nedureroasă. În plus, are avantajul că nu foloseşte radiaţii, ci un câmp magnetic. Prin RMN se obţine un contrast mai bun şi se pot vizualiza leziunile foarte mici, milimetrice, structurile vasculare fine şi ale nervilor. Rezonanţa magnetică este eficientă pentru analizarea ţesuturilor moi (creier, aparatul cardiovascular, muşchi), a articulaţiilor, a coloanei vertebrale, a organelor abdominale (vezică, ficat, rinichi, splina, pancreas, glande suprarenale, căi biliare) şi a organelor genitale (ovare, uter, prostată, testicule). Analiza poate fi făcută şi în ultimele două trimestre de sarcină, atunci când la făt a fost observată la ecografie o eventuală malformaţie. La fel că în cazul tomografiei, trebuie îndepărtate accesoriile metalice. Rezonanţa magnetică se poate face cu sau fără substanţă de contrast.
Aceasta este însă mult mai bine tolerată, dând foarte rar reacţii alergice.
RMN-ul este contraindicat persoanelor cu stimulator cardiac, cu proteză osoasă metalică sau cu proteză cardiacă de tip vechi. De asemenea, nu este indicată gravidelor în primul trimestru de sarcină. Cea mai performantă tomografie este PET/CT, care are avantajul că poate identifica timpuriu modificările canceroase, chiar de câţiva milimetri, greu de depistat prin alte metode. De asemenea, diferenţiază tumorile benigne de cele maligne. În plus, această analiză este utilă în monitorizarea tratamentului oncologic, precum şi în depistarea unor boli neurologice şi cardiovasculare
Bunaziua numele meu este tutura ancuta paula am 31 de ani as dori o programare detin billet de trimitele dela medical de familia si sunt asigurarea as vrea rmn la cap sila git