Dacă testarea etilotest e pozitivă, consumul de alcool la volan se pedepsește indiferent de valoarea indicată de aparat, atrage atenția Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
”Valorile între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.305 lei până la 2.900 lei și suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile. În cazul unui accident rutier suspendarea fiind aplicată pentru 120 de zile. Reducerea perioadei de suspendare nu se mai aplică în aceste cazuri, testarea pentru redobândirea permisului rămânând însă obligatorie. În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășeste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului a cărei valoare depășeste 0.80 mg/l alcool pur în sânge”, explică IPJ Bistrița-Năsăud.
De asemenea, refuzul șoferului de a se supune la prelevarea de mostre biologice este infracțiune și se pedepsește la fel ca și în cazul conducerii cu alcoolemie 1 la 5 ani închisoare sau amendă.
”Pe lângă aceste consecințe juridice, riscurile implicării într-un accident rutier pot fi dintre cele mai grave, acestea crescând exponențial. Studiile efectuate indică faptul că șoferii aflați sub influența alcoolului au diminuate viteza de reacție, simțurile vizuale și auditive, alcoolul creând și falsa impresie de siguranță prin asumarea unor riscuri inutile. Pe tot parcursul cercetărilor în cadrul dosarului penal, conducătorul auto are dreptul de a conduce suspendat. În cazul condamnării acestuia, se dispune anularea permisului pentru o perioadă de un an, fiind pasibil și de aplicarea unei interdicții de a conduce, pe o perioadă de timp decisă de instanța de judecată”, mai precizează sursa citată.
În cazul fiecărui conducător auto, valoarea indicată de aparatul etilotest sau alcoolemia pot avea valori distincte în funcție de greutatea corporală, frecvența și intervalul de timp trecut de la consumul de alcool până la testare sau tipul de alcool consumat.
”Nu riscați, nu urcați la volan dacă ați consumat alcool”, este mesajul pe care Poliția îl transmite șoferilor.