Polițiștii din Bistrița-Năsăud au aplicat, anul trecut, amenzi de peste 2 milioane de euro pentru nerespectarea legislației în domeniul rutier, potrivit bilanțului de activitate al Inspectoratului Județean de Poliție.
Pe parcursul anului 2023, siguranța rutieră a constituit o preocupare a Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, motiv pentru care au fost organizate aproape 1.200 de acțiuni în trafic, scopul principal al acestora fiind de a combate cele mai frecvente cauze care duc la producerea accidentelor rutiere. Nu puține au fost situațiile în care șoferii au fost prinși în timp ce încălcau legislația rutieră, fiind aspru sancționați.
Amenzi de peste 2 milioane de euro. Peste 3.700 de șoferi au rămas pietoni
”În urma acțiunilor organizate în trafic, au fost aplicate 24.204 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 10.151.040 de lei. Totodată, au fost constatate 820 de infracțiuni la regimul circulaţiei, iar față de 12 persoane s-au dispus măsuri preventive pentru fapte la regimul circulației rutiere. În anul 2023, au fost suspendate 3.723 de permise de conducere şi au fost retrase 2.380 de certificate de înmatriculare”, se arată în bilanțul de activitate al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.
Viteza și neacordarea de prioritate, printre cauzele accidentelor grave produse în județ
În ceea ce privește accidentele rutiere grave produse anul trecut pe șosele din Bistrița-Năsăud, IPJ Bistrița-Năsăud precizează că numărul acestora a înregistrat o ușoară scădere față de anul anterior.
”În anul 2023, numărul accidentelor grave a scăzut cu 4%, dar numărul persoanelor rănite grav a crescut cu 5,5%. În ceea ce privește numărul persoanelor decedate, acesta a fost identic cu cel din anul 2022, respectiv 28”, se mai arată în bilanțul IPJ Bistrița-Năsăud.
Din analizele efectuate de polițiști, a rezultat că principalele trei cauze generatoare de accidente rutiere grave în județul Bistrița-Năsăud sunt: abaterile săvârșite de bicicliști, încălcarea regimului legal de viteză și neacordarea de prioritate. Acestor cauze li se adaugă și consumul de alcoolul. Anul trecut au fost constatate 397 de infracțiuni de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
În anul 2023, polițiștii rutieri s-au implicat în activitățile de prevenire pe toate cauzele generatoare de accidente rutiere, cu accent pe conștientizarea pericolului la care se expun conducătorii auto atunci când conduc sub influența drogurilor sau alcoolului, sens în care au fost folosite aparatele din dotare. Totodată, au fost desfășurate acțiuni preventive punctuale, pe riscul rutier generat de categorii vulnerabile de participanți la trafic, precum pietonii și bicicliștii.
Activități de acest fel vor fi derulate și pe parcursul acestui an.