Pompierii bistrițeni au gestionat, în perioada ianuarie – august, aproape 7.000 de situații de urgență

În primele opt luni ale anului 2024, pompierii militari din Bistrița-Năsăud au gestionat aproape 7.000 de situații de urgență, având o medie de circa 28 de intervenții pe zi.

Conducerea Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a prezentat marți, într-o conferință de presă, un bilanț al activității din perioada ianuarie – august 2004. Potrivit datelor prezentate, cele mai multe situații de urgență gestionate de salvatorii bistrițeni au vizat acordarea de ajutor medical.

De la începutul anului 2024 și până la finalul lunii august, în județ s-au înregistrat 6.304 solicitări pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical 6.703 de persoane aflate în dificultate. Solicitările misiunilor spital au vizat accidente rutiere (304), intoxicații (101), neuropsihiatrie (183), afecțiuni cardiace (188), traumatisme (772), transfer inter-clinic (121), alte afecțiuni (352) și afecțiuni medicale (4.283). Media zilnică a intervențiilor SMURD în județul Bistrița-Năsăud a fost, în perioada de referință, de 26,03 cazuri/zi”, a spus col. Cristian Bucur, șeful ISU Bistrița-Năsăud.

Salvatorii ISU Bistrița-Năsăud au intervenit și în 72 de situații de urgență care au vizat deblocarea persoanelor sau animalelor din medii ostile vieții, operațiuni de descarcerare și alte situații de urgență care puteau pune în pericol viețile și bunurile cetățenilor.

De asemenea, pompierii au acționat și pentru stingerea a 222 de incendii izbucnite pe întreg teritoriul județului Bistrița-Năsăud, 64 dintre acestea fiind înregistrate la vegetație uscată, lăstăriș și fond forestier, pe o suprafață totală de peste 100 ha. Din celelalte 162 de incendii gestionate de pompierii militari bistrițeni, altele decât cele de vegetație uscată, 145 au izbucnit la proprietăți individuale (locuințe, anexe, bunuri, mijloace de transport), șapte (7) au afectat domeniul public al statului și zece (10) au fost înregistrate de operatori economici privați. Raportat la mediul de manifestare a incendiilor, în primele opt luni ale anului 2024, 79,01 % dintre acestea au avut loc în mediul rural, iar 20,99% în mediul urban.

În ceea ce privește incendiile de vegetație care înregistrează o creștere semnificativă raportat la perioada similară a anului trecut, reamintim cetățenilor faptul că, în România, arderile de vegetație sunt interzise prin lege. Nerespectarea acestei interdicții se sancționează sever. Pentru persoanele fizice, amenzile variază între 7.500 și 15.000 de lei, iar pentru persoanele juridice, între 50.000 și 100.000 de lei. Aceste măsuri au fost implementate pentru a descuraja practicile periculoase și pentru a proteja atât mediul și siguranța publică.

Pe timpul misiunilor specifice, altele decât cele gestionate de echipajele SMURD, au fost salvate 172 de persoane (146 adulți și 26 copii), 407 animale și au fost protejate bunuri materiale în valoare de aproximativ 28 milioane de lei.

Pentru asigurarea unui climat de siguranță în zona de competență, efectivele pompierilor militari bistrițeni au executat 311 misiuni de recunoaștere a obiectivelor din zona de siguranță, exerciții cu forțe și mijloace în teren și asigurare a măsurilor specifice în cazul evenimentelor cu public numeros. Aceste misiuni reprezintă 4,47% din totalul misiunilor inspectoratului.

Pe lângă aceste misiuni, în ultimele opt luni, la nivelul județului Bistrița-Năsăud au fost trimise în total 28 de mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-Alert. Dintre acestea, 11 au vizat diferite zone ale județului sau întreaga suprafață, după caz, în urma avertizărilor de tip Nowcasting emise de Agenția Națională de Meteorologie (coduri meteorologice), respectiv 17 mesaje de tip Cell Broadcast privind apariția unor animale sălbatice (urși) în zone populate. Un număr de 24 de mesaje Ro-Alert au fost trimise de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud, respectiv patru mesaje Ro-Alert au fost transmise de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (în aceste situații, mesajele au vizat mai multe județe, prin care și județul Bistrița-Năsăud).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!