Prefectul Stelian Dolha este de părere că în județul Bistrița-Năsăud se poate face curățenie într-un singur mod – ”cu amenzi mari și intransigență”. Într-o ședință a Colegiului Prefectural, reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a solicitat tuturor șefilor instituțiilor cu atribuții în domeniul mediului să se implice activ în rezolvarea problemei privind depozitarea ilegală a deșeurilor în natură, situație cu care se confruntă mai toate unitățile administrativ-teritoriale.
”Încă de la bun început, mesajul meu a fost unul foarte clar – fără mângâieri pe creștet, că vremea lor a trecut. Astăzi, putem face curăţenie în Bistriţa-Năsăud într-un singur fel – cu amenzi mari şi intransigenţă. (…) Am spus tuturor instituţiilor că le cer asta, pentru că trebuie să schimbăm modul de abordare în judeţul Bistriţa-Năsăud. Valea Someşului arată ca un pom de Crăciun și mă bucur că Sângeorz-Băi a început să-şi facă curăţenie, că Rodna – uitați, dau și exemple pozitive de la social democrați – şi-a făcut curăţenie. Bravo, Tinu Grapini! Și nu numai! Însă, noi trebuie să intrăm parteneri cu ei. Să le spunem că trebuie să facă. Avem 3 ani de grație, în care nu mai sunt alegeri. 2021, 2022, 2023 – ani în care și primarii pot să își permită să îi ia la rost pe toți cetățenii comunelor respective pentru că nu o să le mai ceară votul în acești an. De asta spun că sunt singurii ani de grație pe care îi avem la dispoziție”, a declarat prefectul judeţului în ședința Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud.
Acesta a completat că a efectuat o vizită și la depozitul de deșeuri de la Tărpiu, dar și la un centru similar de la Deva și a constat că există mari diferențe.
”E diferență mare. (…) La Deva am văzut ce înseamnă depozitare și selectare la un nivel ridicat, pe când aici am văzut un scenariu de amatori, cu care eu nu sunt de acord. Cu toate acestea, per ansamblu, colectarea în județul Bistrița-Năsăud e mai bună decât în județul Hunedoara. Am văzut ce ajunge acolo și ce ajunge la noi”, a mai spus prefectul, care a adăugat că a consultat cu interes planul de măsuri lansat de ADI Deșeuri pentru îmbunătățirea serviciilor de salubrizare și de colectare a deșeurilor din județ.
”Am văzut că ADI Deșeuri are planuri mărețe. Mă bucur să văd asta, era și cazul, pentru că, timp de 10 ani, deși am fost printre primii care am implementat Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, nu am văzut să facă nimic, nici la capitolul informare, nici la campanie de lămurire”, a mai spus Dolha.
Prefectul consideră că dacă autoritățile vor fi consecvente și se vor lua măsuri drastice, atunci judeţul Bistriţa-Năsăud ar putea fi transformat într-un judeţ mai curat.
”O să reușim împreună, dacă suntem consecvenţi şi dacă ne ţinem de treabă, să transformăm judeţul Bistriţa-Năsăud într-un judeţ mai curat. Un judeţ mai curat înseamnă și un judeţ care are pretenţii turistice. Astea două se leagă. Indiferent dacă ne place sau nu de primarul Traian Ogâgău, el are dreptate: cum să faci turism în Sângeorz Băi dacă e plin de gunoaie, ce staţiune e aia. La fel e peste tot în judeţul Bistriţa-Năsăud”, a mai completat sursa citată.
În ședința Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, prefectul a solicitat prezența mai multor reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniul mediului, fiind prezenți reprezentanți ai Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, precum și ai ADI Deşeuri.
Prefectul a cerut acestor instituții să se implice activ în lupta pentru descurajarea depozitării deșeurilor în mediul înconjurător.
Foarte bine! Sustin