Vacanța de vară se apropie de final, noul an școlar urmând să înceapă pe 9 septembrie. Pentru a îi putea primi pe elevi în condiții bune, toate unitățile de învățământ din Bistrița-Năsăud fac în această perioadă pregătiri, spune șeful Inspectoratului Școlar Județean, Cristian Nicula.
În ședința din luna august a Colegiului Prefectural, Cristian Nicula a prezentat o situație cu privire la stadiul pregătirii unităţilor şcolare din învăţământul preunivesitar pentru începerea noului an şcolar.
Potrivit acestuia, în anul şcolar 2024 – 2025 vor funcționa 127 de unități școlare cu personalitate juridică. În 114 dintre acestea au fost efectuate lucrările de igienizare, dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, aprovizionarea cu lemne (acolo unde este cazul), reparaţii curente, toaletarea curţilor, iar în 13 unităţi şcolare lucrările sunt în curs de finalizare. Din analiza acestor unităţi şcolare se constată următoarele:
- Creşa nr. 2 Bistriţa – pentru grupa nou înfiinţată, dotarea cu mobilier este în curs de realizare
- Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil”- în proces de preluare a corpurilor reabilitate
- Grădiniţa din Nepos- montarea noului mobilier şi aparatură digitală, urmează inaugurarea acesteia
- Şcoala Gimnazială ”Ştefan cel Mare”- în curs de finalizare, 2 clase de a-III-a vor funcţiona pe strada Al. Odobescu, iar o clasă a llI-a va merge după-masă
- Şcoala Gimnazială ”Aurel Rău” Josenii Bârgăului- montare mobilier şi aparatură digitală. Urmează schimbare de sediu a grădiniţei din Rusu Bârgăului în Strâmba conform ordinului de ministru, s-a primit autorizare pentru program prelungit pentru 2 grupe (una la Strâmba, una la Mijlocenii Bârgăului)
- Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu” Bistriţa – se finalizează zugrăvirea celor 30 de săli din corpul B (unde funcţionează mare parte a claselor ciclului liceal)
- Şcoala Gimnazială Silivaşu de Câmpie – din cauza lipsei de apă la reţea, lucrările sunt puţin
întârziate - Şcoala Gimnazială ”Grigore Silaşi” Beclean – clădirea claselor primare de pe strada Petru
Maior este în reabilitare, 1ucrările sunt într-un stadiu foarte avansat - Centrul Şcolar de Educaţie lncluzivă nr. 1 Bistriţa – clădirea este în reabilitare, activitatea didactică se va desfăşura la Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” Bistriţa, respectiv Şcoala Profesională Specială „Sfanta Maria” Bistriţa
- Centrul Şcolar de Educaţie lncluzivă nr. 2 Bistriţa – pe perioada derulării proiectului „Renovare energetică” , activităţile didactice şi terapeutice se vor desfăşua în spaţiile din clădirile C5-Cs ale centrului şcolar precum şi în sălile de clasă de la Centrul Şcolar Educativ „Grigore Pletosul” Bistriţa. Serviciile de intemat şi cantină vor fi asiguate la Şcoala Profesională Specială „Sfanta Maria” Bistriţa
- Şcoala Gimnazială ”Avram lancu” Bistriţa – la corpul B aflat în reabilitare urmează recepţionarea lucrării. Clasele a-III-a, respectiv a-IV-a vor funcţiona după-masă
- Şcoala Gimnazială Negrileşti – în proces de reabilitare, posibilitatea funcţionării acesteia în
şcoala din structura Breaza - Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 Bistriţa – s-a mutat în clădirea de pe strada Plăieşului, iar structura Grădiniţei Nr.7 funcţionează la parterul Liceului cu Program Sportiv Bistriţa până la finalizarea lucrărilor.
”Menţionăm că în toate unităţile şcolare lucrările urmează să fie finalizate până la începutul noului an şcolar. Conform estimărilor, în noul an școlar care stă să înceapă o să avem peste 50.000 de elevi. În toate sălile de clasă va fi mobilier nou și echipamente TIC, respectiv tablă inteligentă, laptop, imprimantă. Probabil o să fie și întârzieri în livrarea produselor, însă majoritatea sălilor de clase vor avea aceste echipamente, plus smart tab-uri. Microbuze o să avem 25 de microbuze noi. Acestea urmează să fie livrate UAT-urilor”, a mai spus Cristian Nicula.
De asemenea, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, col. Cristian Bucur, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, a fost prezentată și situaţia unităţilor şcolare din judeţ privind deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Astfel, în județ sunt circa 450 de clădiri în care funcționează unități de învățământ. Dintre acestea, 219 clădiri deţin autorizaţie de securitate la incendiu, 16 nu dețin și 220 nu necesită această autorizație.
”Dintre cele 16 clădiri care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu, 11 sunt clădiri care au obţinut aviz de securitate la incendiu pentru intrarea în legalitate. Acestea sunt: Şcoala Gimnazială din Măgura llvei, Şcoala din Rodna, Grădiniţa Șanţ, Grădiniţa Mureşenii Bârgăului, Şcoala Gimnazială Miceştii de Câmpie, Şcoala Rebrişoara clasele l-IV, Grupul Școlar Sportiv doar partea de internat, Şcoala Gimnazială Sânmihaiu de Câmpie, Grădiniţa Urmeniş, Grădiniţa Logos – partea de etajare, Şcoala primară din satul Fânaţe. Celelalte cinci clădiri sunt neautorizate deoarece sunt în curs de reabilitare, urmând ca la finalizarea lucrărilor acestea să solicite şi să obţină autorizaţia de securitate. Acestea sunt: Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” Bistriţa, Şcoala Bozieş, Şcoala Budacu de Jos, Şcoala Gimnazială Poienile Zagrei și Şcoala Gimnazială Ocniţa”, a explicat col. Cristian Bucur.
La ședința Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud a participat și dr. Anca Andrițoiu de la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. Aceasta a prezentat o situație cu privire la autorizația sanitară de funcționare a unităților școlare. ”În acest moment avem 36 de unități neautorizate pentru că unele sunt în proces de reabilitare, iar celelalte sunt cu vechi probleme – sobe de teracotă sau apă nepotabilă. Dar am găsit o soluție, mai exact un plan de conformare care să ne permită să le autorizăm pentru că lucrurile nu sunt atât de grave încât să nu permită desfășurarea activității”, a spus dr. Anca Andrițoiu.
Structura anului școlar 2024 – 2025 a fost aprobată prin ordinul de ministru nr. 3.694/01.02 2024. Potrivit acestui document, anul școlar 2024 – 2025 începe la data de 1 septembrie 2024, se încheie la data de 31 august 2025 și are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului școlar 2024 – 2025 încep la data de 9 septembrie 2024.
Anul școlar 2024—2025 se structurează, pe intervale de cursuri și intervale de vacanță, astfel:
- intervale de cursuri:
- de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
- de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
- de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al
municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ; - de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
- de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;
- intervale de vacanță:
- de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;
- de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025;
- o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025;
- de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
- de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.