Cu toate că România se află pe o pantă descrescătoare în ceea ce privește valul trei al pandemiei de COVID-19, premierul Florin Cîțu afirmă că acest val nu a trecut încă, motiv pentru care autoritățile trebuie să fie în continuare vigilente, în vreme ce populația trebuie să respecte regulile sanitare.
Marți, prim-ministrul a participat la o videoconferință cu prefecții și şefii structurilor teritoriale ale MAI, fiind purtate discuții cu privire la acțiunile din perioada Sărbătorilor Pascale.
”În primul rând, aș vrea să vă mulțumesc pentru modul în care ați administrat de la ultima noastră întâlnire această perioadă în care am avut noi restricții. Știți bine că la ultima întâlnire v-am spus că trebuie să ne implicăm cu toții pentru a trece peste acest val trei și chiar atât prefecții, subprefecții, reprezentanții ministerului de Interne s-au implicat și au făcut ca această perioadă să treacă fără incidente și pentru asta vă mulțumesc. Acum suntem, în ceea ce privește pandemia, pe o pantă descrescătoare a acestui val trei și trebuie să consolidăm această perioadă, de aceea în continuare trebuie să fim vigilenți, încă nu a trecut acest val trei, dar este clar că ceea ce a fost mai greu a trecut și a contat foarte mult și modul în care dvs. ați ajutat la respectarea regulilor. E adevărat, în acest moment avem un weekend în față important, un weekend în care sărbătorim Paștele, dar și tradiționalul 1-2 Mai, liber, în care cetățenii României sunt liberi și merg într-o minivacanță. Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt simple. Nu s-a schimbat nimic, avem aceleași reguli: mască, distanțare socială, dezinfectanți. Toate activitățile trebuie să țină cont de regulile în vigoare. Sunt sigur că, așa cum ați reușit să administrați perioada de până acum, veți face o treabă foarte bună și în acest weekend”, le-a transmis prefecților Florin Cîțu.
Premierul a vorbit și despre campania de vaccinare împotriva COVID-19 și le-a cerut prefecților să se implice în organizare unor campanii săptămânale de promovare a vaccinării.
”Profit acum de ocazie că suntem astăzi aici și nu vreau să vorbim doar de acest weekend, trebuie să vorbim și de campania de vaccinare, cea care ne scoate din pandemie și ne aduce la normalitate. Am avut o discuție cu aleșii locali, cu primarii de municipii, comune, orașe, cu președinții de consilii județene și am cerut și acolo implicare și aș vrea să văd și la dumneavoastră. Cred că este important să lucraţi împreună cu primarii, cu DSP-urile, iar, ce le-am spus lor vă spun şi dumneavoastră, aş vrea să văd în fiecare weekend în municipii, în oraşe cât mai multe evenimente legate de vaccinare. Trebuie să accelerăm această campanie. Timişoara a dat un exemplul foarte bun. Avem deja două centre drive-through de vaccinare, unul la Cluj şi unul la Deva. Am deschis şi centre de vaccinare mobile, avem dozele necesare. Trebuie să împingem campania de vaccinare în toate zonele României şi e important să vă implicaţi şi dumneavoastră la nivelul prefecturilor şi instituţiile statului. De aceea, după ce trece acest weekend – şi suntem concentraţi pentru a avea un weekend bun – trebuie să punem toate resursele pe care le avem, în a avea o campanie de vaccinare de succes, şi o spun de fiecare dată: nu este un moft, un obiectiv al acestui guvern de a avea o campanie de vaccinare de succes, este singura soluţie pentru a reveni la normalitate şi trebuie să ne implicăm cu toţii. De partea noastră, deja sectorul privat aţi văzut că se implică, vin şi ei cu soluţii. Depinde de noi toţi să revenim la normalitate cât mai devreme, cât mai rapid, şi, contrar a ceea ce văd, şi văd câteva opinii pesimiste, eu sunt optimist. Avem dozele, ştiu că românii vor să se întoarcă la o viaţă normală în care să poată să meargă şi în concedii, şi la concerte, la restaurante şi la teatre, fără mască, să fie împreună cu cei dragi. Deci, noi oferim resursele, punem resursele la dispoziţie, şi, sigur, românii se vor vaccina, depinde şi de noi”, a mai adăugat premierul.