Președintele Colegiului Medicilor din România: S-a observat o creştere a violenţei asupra cadrelor medicale în etapa post-pandemie

FOTO: Colegiul Medicilor din România

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, a afirmat miercuri, într-o intervenție online în cadrul conferinţei județene ”Zilele Medicale Bistriţene”, că s-a observat o creştere a violenţei asupra cadrelor medicale, în special în perioada de după pandemia de COVID-19.

În intervenția sa, prof. dr. Daniel Coriu a punctat că este importantă restabilirea relaţiei de încredere între medici, pacienţi şi societate.

O misiune foarte importantă este restabilirea relaţiei de încredere între medici, pacienţi şi societate. La nivel social, constatăm cu toţii că trecem printr-o perioadă foarte dificilă. Este dificilă din punct de vedere al percepţiei asupra sistemului medical. Trăim vremuri dificile, vremuri de criză profundă a poziţionării noastre în România, dar este un fenomen generalizat în întreaga lume. Bineînțeles că România nu face excepție și observăm o creştere a violenţei asupra cadrelor medicale, mai ales în această etapă de post-pandemie, violenţă şi agresivitate care se manifestă nu numai în mass-media, dar avem chiar şi cazuri de medici agresaţi fizic. Cu toate acestea, o societate modernă are nevoie de un corp medical puternic, motivat, pregătit să răspundă nevoilor şi provocărilor care vor urma şi, bineînţeles, nevoilor şi provocărilor de comunicare cu pacienţii”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România.

În acest context, prof. dr. Daniel Coriu a completat că sunt necesare măsuri clare pentru protejarea profesiei medicale și a medicilor, iar Colegiul Medicilor din România a început deja acțiuni de apărare a medicilor în situaţii de afirmaţii denigratoare sau agresiune. Acesta a dat drept exemplu cazul fostei prezentatoare TV Olivia Steer Moisescu care a fost sancționată pentru că a adus atingere dreptului la demnitate a categoriei profesionale a medicilor. De asemenea, Colegiul Medicilor a făcut și o plângere penală împotriva Oliviei Steer Moisescu.

În intervenția sa, președintele Colegiului Medicilor din România a vorbit și despre importanța dezvoltării și consolidării parteneriatelor instituționale, despre nevoia unei mai bune comunicări a actului medical și necesitatea unei practici unitare referitoare la aplicarea GDPR.

Timp de patru zile, în perioada 19 – 22 aprilie, la Bistrița se desfășoară cea de-a XII-a ediție a conferinței județene ”Zilele Medicale Bistrițene”, eveniment organizat de Colegiul Medicilor Bistrița-Năsăud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!