Sindicatele din Educaţie au declanşat luni greva generală, nemulţumiţi de salarizarea personalului din sistem. Protestul va continuă până când guvernanții vor veni cu soluții clare la revendicările sindicaliștilor.
La nivelul județului Bistrița-Năsăud, aproximativ 60% din personalul din sistemul de educație participă la greva generală, în vreme ce la nivel național reprezentanții federațiilor sindicale poartă negocieri.
Duminică, la Palatul Victoria, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit, cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a continua dialogul în vederea rezolvării problemelor semnalate în cadrul sistemului de învățământ.
”Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate. Totodată, Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8. Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare. Guvernul va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile că Educația rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare”, a transmis Guvernul.
Ministerul Educației a precizat că, împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru: ”salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior; acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți; acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate. Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României“.
În perioada următoare vor continua negocierile dintre sindicatele din Educaţie şi autorităţi.
Revendicările sindicaliștilor din Educație vizează:
ACTUALIZARE
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“ anunță că, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, au respins ieri, 21 mai 2023, așa-zisa ofertă a Guvernului României.
”Nu avem nevoie de ajutoare sociale! Nu suntem asistați social! Avem nevoie de salarii decente! Nu am decis să facem grevă peste noapte! Nu facem jocuri politice! ESTE greva oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AȘA NU SE MAI POATE! ACUM, mai mult ca oricând, este important să dăm dovadă de unitate. Le mulţumim pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor! Atenție, însă, la manipulările și dezinformările de pe rețelele sociale și cele care apar în spaţiul public pe anumite site-uri! Facem apel atât la jurnalişti, cât şi la membrii de sindicat să verifice informațiile la nivelul organizațiilor sindicatele teritoriale sau la federaţiile reprezentative din învăţământ! De aproape doi ani tragem semnale de alarmă, organizăm acțiuni de protest. Din anul 2021 și până în prezent, când s-a luat decizia declanșării grevei, am avut următoarele acțiuni de protest:
• 6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ prin care aceștia au solicitat majorarea în regim de urgență a salariilor;
• 20 – 22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului României;
• 13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului României;
• 19 ianuarie 2022 – am organizat o grevă de avertisment de două ore;
• 25 mai 2022 – am organizat un miting de protest în Piața Victoriei;
• 1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
• 21 februarie 2023 – am anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanșa greva generală;
• 29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
• 25 – 26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
• 10 mai 2023 – am organizat un marș de protest la care au participat peste 15.000 de angajați din învățământ;
• 17 mai 2023 – am organizat o grevă de avertisment de două ore.
Atenționăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ și nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariații din educație sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, transmit într-un comunicat de presă președinții federațiilor din învățământ.
Domnilor profesori, doriți salarii mai mari ? Dar despre performanțele dvs. nu ne spuneti nimic? Cu ce este mai presus calitatea invatamântului din 2023 față de 2020 sau 2015 ? Dar rata de promovabilitate ? Ne spune domnul Íonut Cristache Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți:
,,Oricum, trebuie făcut ceva rapid, pentru că avem 42 la sută dintre tineri analfabeți funcțional și o promovabilitate de aproximativ 60 la sută la BAC, în contextul în care în fiecare an dăm subiecte DIN CE IN CE MAI UȘOARE (!!!)- așa ca să ne mai furăm singuri căciula, să ne mințim singuri”.
E ca și cum un manager ar duce o firmă la faliment, după care ar solicita patronului majorarea salariului -!!??…
Íată un exemplu altor bugetari ca și dvs: „eroii în halate albe”, care nici in timpul pandemiei Covid, nu și-au schimbat deloc atitudinea față de pacienți.Dimpotrivă, au muncit cate 10-15 ore acolo lângă patul bolnavilor, punându-și si ei sanatatea in pericol, (chiar si in costumele alea de „cosmonaut”) „uitând” de casă, familie, copii.
Íar dvs. ? De ce nu ați ieșit și în timpul PANDEMIEI să „mitingiți” împotriva închiderii școlilor (!!!)-? Unde v-au fost sindicatele atunci ? Dar nu. D-voastră vreți salarii mai mari, cu performanțe din ce în ce mai mici. Ori… „Așa ceva nu să egzistă-!” – domnilor profesori.