Drumul către un oraș curat presupune ca locuitorii săi să aplice în practică sistemul de colectare selectivă a deșeurilor, iar administrația publică și operatorul de salubrizare să asigure toate condițiile pentru buna funcționare a colectării selective pentru cele 4 categorii / fracții de deșeuri pe care suntem obligați să le colectăm selectiv.
Astfel, Primăria Bistrița reamintește cetățenilro principalele reguli privind colectarea selectivă:
- deșeuri reziduale/menajere- container/pubelă de culoare neagră;
- sticlă – container cu capac verde;
- hârtie și carton – container cu capac albastru;
- plastic și metal – container cu capac galben.
Potrivit administrației locale, beneficiile sistemului de colectare selectivă propus pentru municipiul Bistrița sunt atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Pe termen scurt:
- scade taxa de salubrizare;
- scad costurile generale de salubrizare ale orașului;
- scade volumul lunar de deșeuri reziduale care se depozitează;
- se evită amenzile aplicabile pentru nerespectarea reglementărilor în vigoare;
- se recuperează materialele reciclabile care ulterior se transformă în materie primă;
Pe termen lung:
- se reduce poluarea aerului, apei și solului, precum și a mediului înconjurător;
- se reduce consumul de energie;
- ajutăm la conservarea resurselor naturale ale pământului;
- contribuim la menținerea unui mediu mai curat.
Taxa de Salubrizare de Bază (TSB) care se plătește lunar, de către beneficiarii serviciului public de salubrizare, persoane fizice și juridice situate pe raza municipiului Bistrița și care asigură finanțarea serviciului de salubrizare, are la bază un nou instrument economic „Plătește pentru cât arunci”. Scopul acestui instrument este acela de a determina beneficiarul sistemului de salubrizare să colecteze selectiv și să eficientizeze activitatea de selectare a deșeurilor direct la sursă.
”Putem plăti prețul corect și putem colecta deșeurile pe categorii dacă ne schimbăm obiceiurile și acordăm mai multă atenție colectării selective a deșeurilor pe care le producem atât acasă cât și la locul de muncă”, arată Primăria Bistrița.
Pe website-ul www.primariabistrita.ro – Secțiunea Colectarea selectivă – sunt afișate atât Ghidul de colectare selectivă, cât și Programul de colectare al deșeurilor menajere și a fractiei plastic-metal (pubela galbenă) – zona de case, program pus la dispoziție de operatorul serviciului de salubrizare și valabil până la data de 30 aprilie 2020.