Reprezentanți din cadrul Primăriei Bistrița au efectuat o serie de verificări pe raza municipiului pentru a depista zonele în care există ambrozia, una dintre buruienile care provoacă cele mai multe alergii. În plus, administrația locală face apel la bistrițeni să comunice autorităților, în scurt timp, daca identifică această plantă.
Alergia la ambrozie (Ambrosia artemisiifolia) este una dintre cele mai răspândite în România, cu atât mai mult cu cât polenul plantei este prezent în atmosferă de la începutul lui august sau chiar din iulie şi până când vremea se răceşte mai serios, în noiembrie. Din cauza încălzirii globale, durata în care ambrozia produce polen este din ce în ce mai lungă, deci creşte şi perioada în care persoanele alergice la ea au de suferit.
Această plantă trebuie combătută conform Legii nr. 62/2018, lege care a intrat în vigoare în luna martie a acestui an și care prevede că „Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”. Pentru cei care nu respectă prevederile legale sunt prevăzute și amenzi de până la 20.000 de lei, iar responsabilă de controlul stârpirii buruienii este Garda de Mediu.
La nivelul municipiului Bistrița, în urma verificărilor efectuate în teren de către reprezentanții administrației locale s-a constatat prezenţa izolată a acestei buruieni pe calea ferată din Viișoara, zona Heidenfeld, pe marginea drumului Calea Dejului, pe drumul Tărpiului și în zonele Valea Boilor și Valea Căstăilor.
Primăria Bistrița face apel la cetățeni și dacă identifică această buruiană și în alte locuri sunt rugați să comunice de urgență locul în care au depistat buruiana. Sesizările pot fi făcute fie personal, pe strada Gheorghe Șincai nr. 2, la compartimentul Registru Agricol sau la numărul de telefon 0263-224706, int. 134.
În ceea ce privește simptomele alergiei la ambrozie, manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, dar, în general, apar simptome precum strănut frecvent, mâncărime nas și de ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii, crize de astm (dificultăţi de respiraţie, tuse, respiraţie sacadată și şuierătoare).
Printre metodele pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia se numără cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcţie de locul şi suprafaţa infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz.
Foarte multa AMBROZIE este in Piata Centrala si in parcul Eminescu !