Printr-o ordonanță a Guvernului din anul 2017 s-a stabilit participarea României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, care încurajează consumul de fructe, legume și lapte în școli și care are ca obiectiv promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor.
Programul derulat de UE include, pe lângă distribuirea de alimente și alte activități educaționale specifice dedicate copiilor. România a ales să implementeze acest program în beneficiul elevilor şi în sprijinul unei educaţii pentru alimentaţie sănătoasă.
La nivel local, programul se derulează prin intermediul autorităților publice, respectiv consilii județene sau locale. Până în prezent, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, acesta s-a derulat prin intermediul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, însă, instituția a solicitat Primăriei Bistrița să specifice dacă își asumă sau nu, începând cu anul 2021, derularea lui. Însă, municipalitatea nu intenționează să își asume acest lucru, motivând că ”dată fiind experienţa Consiliului Judeţean şi rezultatele foarte bune obţinute în implementarea programului considerăm potrivită continuarea acestuia de către Consiliul Judeţean şi pentru anul 2021”.
În aceste condiții, în ședința ordinară a Consiliului Local Bistrița din data de 28 noiembrie se va afla și un proiect de hotărâre care prevede ”neasumarea responsabilităţii organizării şi derulării procedurilor de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru pentru achiziţia de produse lactate, fructe sau legume şi produse de panificaţie în cadrul ‘Programului pentru şcoli al României’ ”începând cu luna ianuarie 2021.