Primăria municipiului Bistrița este singura din țară în care programul serviciilor aflate în contact direct cu cetățeanul se desfășoară în intervalul orar 07:00-19:00, potrivit primarului Ioan Turc, care a prezentat și un scurt bilanț al activității sale de la preluarea mandatului și până acum.
”Suntem singura primărie de municipiu reşedinţă de judeţ din România în care serviciile care au interfaţă cu publicul funcţionează după un asemenea program, de la 7 dimineaţa până la ora 19. Oamenii trebuie să știe acest lucru într-un număr cât mai mare şi să nu mai stea inutil la cozi”, a declarat primarul Ioan Turc într-o conferință de presă.
Totodată, edilul Bistriței a vorbit și despre alte măsuri pe care le-a luat de la preluarea mandatului și până în prezent.
În opinia primarului, o altă măsură importantă este includerea Primăriei Bistrița în platforma Cityhealth.
”Este un pas important către digitalizare, care ne ajută să ne obișnuim cu această modalitate de lucru. De săptămâna viitoare, în secțiunea de bugetare participativă, bistrițenii vor putea să facă propuneri de proiecte. Și aici mă refer la un alt angajament din campania electorală, acela de introducere a sistemului de bugetare participativă și la Bistrița. Proiectele vor fi evaluate și cele mai bune dinte ele vor fi bugetate de Primăria municipiului Bistrița, adică vor fi puse în operă. De asemenea, vor putea fi realizate şi sondaje pentru anumite proiecte ce presupun alegerea unei variante optime. Îi vom obișnui pe bistrițeni să participe, să ia decizii și să ne ajute să discernem cât se poate de corect pe foarte multe situații. Spre exemplu, urmează achiziția autobuzelor electice care vor circula ep linia verde. Timp de câteva zile, bistrițenii se vor putea pronunța cu privire la nuanță, logo sau materialul care va fi folosit pentru scaune, dar acest tip de comunicare și consultare cu cetățenii va îmbrăca foarte multe forme”, a spus primarul.
De asemenea, din luna martie, Primăria Bistriţa va avea și un nou site, care va pune la dispoziția cetățenilor o nouă aplicaţie care, potrivit primarului, va răspunde şi mai bine tuturor exigenţelor bistriţenilor.
O altă prioritate a Primăriei Bistrița este aceea de a întări mediul antreprenorial, în acest sens fiind derulat și un proiect.
”Pe această componentă, pot să spun că un proiect legat de acceleratorul de afaceri, mă refer la Inovare Bistrița 2030, prin care se urmărește realizarea unui centru specific, ce va fi o structură strategică de sprijinire a proiectelor de specializare inteligentă, este în curs de desfășurare. Funcțiunea principală este aceea de incubator/accelerator de afaceri, respectiv de cercetare, inovare, facilități de micrpoproducție, ateliere de prototipare cu toate dotările adecvate”, a explicat Turc.
O altă măsură luată în această perioadă vizează extinderea iluminatului pe străzile Tărpiului şi Agronomului. De asemenea, o preocupare a primarului a fost și este serviciul de salubritate și monitorizarea modului în care acesta se desfășoară.