Consiliul Local Bistrița a adoptat, vineri, în ședință extraordinară, un proiect de hotărâre care prevede aprobarea participării municipiului la ”Programul privind creşterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public”, program derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Practic, Primăria Bistrița intenționează să solicite finanțare de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru un proiect care are ca scop reducerea consumului de energie și a cantității emisiilor de CO2.
Proiectul intitulat ”Creșterea eficienței energetice în infrastructura de iluminat public în municipiul Bistrița” prevede următoarele:
- Implementarea unui sistem de iluminat modern și cu eficiență luminoasă și energetică ridicată, cu o durată de viață mare a surselor de lumină (minim 100.000 ore), cu cheltuieli de întreținere și exploatare reduse și o investiție rezonabilă;
- Implementarea unui sistem de telegestiune;
- Montarea de aparate de iluminat cu LED, inclusiv console cu brățări de fixare și cablu de alimentare în locul aparatelor de iluminat vechi. Sistemul de iluminat contribuie la reducerea cheltuielilor cu energia electrică și la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
”În cadrul investiției propuse se vor monta 1.384 corpuri (aparate) de iluminat bazate pe tehnologie LED și implementarea unui sistem de telegestiune, care va permite reglarea fluxului luminos. Soluția propusă presupune în special modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public stradal – rutier și stradal – pietonal, prin înlocuirea și completarea corpurilor de iluminat existente pe stâlpii existenți (aferenți sistemului/rețelelor de distribuție a energiei electrice) care au un consum ridicat de energie electrică, cu corpuri (aparate) de iluminat bazate pe tehnologie LED, precum și instalarea unui sistem inteligent de management prin telegestiune la nivelul sistemului de iluminat public. În urma implementării investiției va exista posibilitatea de a reduce consumurile generale, de a crește și scădea nivelul de iluminare în anumite zone și în anumite momente ale nopții. Aceste modernizări ale sistemului de iluminat vor permite și scăderea costurilor de întreținere și vor optimiza intervențiile pentru reparații / mentenanță și totodată vor crește gradul de confort și siguranță al cetățenilor pe timp de noapte”, se arată în documentația atașată proiectului de hotărâre.
Potrivit administrației locale, prin implementarea investiției se va realiza o economie a consumului de energie electrică de minim 60,77%, față de situația actuală. Pentru a obține această economie, se vor monta corpuri de iluminat bazate pe tehnologie LED și se va implementa un sistem de telegestiune la nivelul întregului sistem de iluminat public vizat prin prezenta investiție.
Valoarea totală a investiției este de circa 6 milioane lei, din care 5 milioane de lei reprezintă suma pe care Primăria Bistrița speră că o va accesa prin intermediul programului derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Programul Ministerului Mediului privind creşterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public are drept scop îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu surse LED care să determine o eficiență energetică ridicată și poluare luminoasă minimă. Finanțarea Programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu. Potrivit programului, suma maximă totală care poate fi acordată unui solicitant este de 5 milioane lei pentru municipii de rang II.
Finanțarea se acordă în procent de maxim 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.
Consiliul Local Bistrița a adoptat proiectul de hotărâre cu 20 de voturi pentru.
Reducerea cu 60% a consumului de energie electrică pentru iluminatul public este importantă, dar se poate si mai mult. De aceea, mai eficiente decat inlocuirea lămpilor actuale cu corpuri de iluminat cu LED de eficiență ridicată, comandate prin telegestiune, este folosirea iluminatului stradal solar cu panouri fotovoltaice.
luminatul stradal cu stâlpi fotovoltaici inseamnă inlocuirea totala a sursei de alimentare din reteaua natională si folosirea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie necesară iluminatului public. Stâlpii solari fotovoltaici folositi au pe lângă panoul fotovoltaic orientat catre punctul cardinal SUD si un controler inteligent care permite pornirea si programarea functionarii lampii cu LED precum si bateria sau acumulatorul solar. Controlerul permite programarea timpului de functionare de la lasarea intunericului dar si utilizarea lampii LED intre anumite ore, controlul incărcării si corectia incărcării cu temperatura.
Avantajele sistemului cu stâlpii solari fotovoltaici constau in montajul rapid, fara lucrari suplimentare de cablare, mai ales pentru iluminarea zonelor in care cablarea este dificila.
Spatiile VERZI asa cum trebuie notate dupa legea 24 se apropie de un final mult asteptat.
Personal si colegii de la BISTRITA-CIVICA am pus pe masa de lucru al CL aceasta cerere. Am reusit prin cererile noastre si alte subiecte ca sa convocam ieri o sedinta de comisie Urbanistica unde am sustinut cele scrise de noi.
Multumesc administratiei ca au fost prezenti , si imi pun speranta in sedinta viitoare de CL ca vor vota ceea ce noi am cerut spre binele intregii comunitati.