Primăria Bistriţa va solicita finanțare de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru un proiect care vizează amenajarea a 100 de ”insule ecologice” pe raza municipiului.
”Vom amenaja în oraş insule ecologice digitalizate. Discutăm despre 100 de insule ecologice care vor fi finanţate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi co-finanţate de Primăria municipiului Bistriţa. Valoarea proiectului pentru municipiul Bistriţa este de circa 1.450.000 de lei, fără TVA. Acest proiect va fi implementat până în anul 2024. Se estimează că apelul de proiecte va fi lansat în luna iulie”, a declarat primarul Ioan Turc într-o conferință de presă.
Edilul a explicat că proiectul privind insulele ecologice prevede înlocuirea actualelor platforme semiîngropate cu platforme îngropate pentru colectarea deșeurilor, după modelul deja testat pe strada Petre Ispirescu, care, în opinia primarului, se comportă foarte bine. Proiectul prevede și montarea unui sistem de monitorizare video a platformelor și implementarea sistemului ”Plăteşti pentru cât arunci!
”Aceste insule ecologice vor fi amenajate în principal pe terenul pe care sunt edificate acum platformele semiîngropate, dar vom analiza şi alte soluţii de amplasament, dacă va fi nevoie. Luăm în calcul ca, pe lângă cele 100 de insule ecologice pe care le putem amenaja cu bani europeni, să amenajăm şi altele, doar din bugetul local”, a adăugat Ioan Turc.
Primarul a mai spus că numărul estimat de blocuri este de circa 550, iar populația care va beneficia de aceste insule este de circa 61.000 de locuitori. În prezent, în Bistrița există circa 140 de platforme semiîngropate.
Primarul Ioan Turc a mai menționat că municipalitatea a transmis ADI Deşeuri Bistrița-Năsăud că doreşte să deruleze un proiect pentru înlocuirea containerelor.
”Avem această capacitate de a ne gestiona problema. Este și motivul pentru care am solicitat şi Consiliului Judeţean, şi ADI Deşeuri rezolvarea problemei platformelor, transmiterii platformelor, terenul este al municipalităţii, în așa fel încât să putem transmite aceste perimetre libere de sarcini către Ministerul Mediului pentru derularea proiectului. Am asigurări din partea ADI şi a Consiliului Județean că vom rezolva foarte repede această problemă, mai ales ținând cont că în luna iulie se deschide apelul de proiecte”, a mai precizat primarul Bistriţei.
Ioan Turc a mai spus că după ce lucrările vor fi finalizate, investiția realizată va fi transmisă către ADI Deşeuri Bistrița-Năsăud.