Autoritățile naționale au lansat, joi seara, Planul Național de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de peste 30 miliarde euro, document elaborat de Ministerul Fondurilor Europene. Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, este de părere că acest plan reprezintă ”o șansă uriașă de progres la nivel național și local” și își propune ca administrația locală să profite de toate oportunitățile de finanțare pe care le are la dispoziție.
”Planul Național de Redresare și Reziliență, lansat aseară în dezbatere publică, reprezintă o șansă uriașă de progres la nivel național și local. Pentru Bistrița și județul Bistrița-Năsăud, ocazia de a recupera decalajul față de municipiile și județele dezvoltate nu poate fi ratată. Marile investiții în infrastructură (extinderea rețelelor de gaz, drumuri modernizate, aducțiuni de apă, facilități pentru turism și agrement) pot deveni realitate într-un interval de timp rezonabil. Îmi propun ca municipalitatea să nu piardă niciun euro în perioada următoare, iar eu și echipa mea vom avea grijă ca toate oportunitățile de finanțare să fie valorificate”, a declarat primarul Ioan Turc.
Edilul spune că programul său de guvernare locală cuprinde deja foarte multe obiective ce pot fi finanțate prin Planul de Redresare și Reziliență sau prin celelalte axe mari de dezvoltare propuse de Executiv și oferă și câteva exemple în acest sens: Transport Durabil, Schimbări climatice, Reziliență, Digitalizare, Cercetare/Inovare, Mediul de afaceri, Educație, Sănătate, Mobilitate/Regenerare Urbană, Eficiență energetică/termică, Mediu.
”Guvernul liberal a propus și realizarea cu fonduri europene a unor tronsoane din drumul rapid Baia Mare – Bistrița – Suceava. Astfel, 317 milioane de euro vor fi investiți doar pentru realizarea segmentului expres Dej – Bistrița, iar acest lucru deja înseamnă că INCLUSIV CENTURA OCOLITOARE a municipiului nostru va avea finanțare europeană!”, a adăugat Turc.
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, elaborat de Ministerul Fondurilor Europene, care prevede investiţii şi reforme în diferite sectoare de activitate, este structurat pe 12 domenii prioritare. Documentul va fi supus dezbaterii publice în perioada următoare şi trebuie aprobat de Comisia Europeană.
”Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic structurat pe două priorități: reforme și investiții, ce aduce României perspectiva modernizării și a schimbărilor profunde așteptate de societatea civilă, mediul de afaceri și sectorul public din România. Cu un total alocat de 30,44 mld. euro (prețuri 2018), respectiv de 33, 009 mld. euro (prețuri curente), planul este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României. Cerința actuală din propunerea de Regulament aplicabil PNRR este ca din suma aferentă granturilor, 70% să fie disponibilă până în 2022, iar restul de 30% să se aloce, pe baza unei formule prestabilite, în funcție de evoluțiile macroeconomice de la nivelul fiecărei țări”, precizează Ministerul Fondurilor Europene.