Pentru a asigura un nivel sporit de siguranță publică, Primăria Bistrița intenționează să acceseze fonduri europene pentru montarea în oraș a unor camere inteligente de supraveghere.
Potrivit primarului Ioan Turc, este vorba despre un ”număr impresionant” de astfel de echipamente.
”Avem o strategie de digitalizare care urmează să fie supusă atenției Consiliului Local Bistrița. Intenționăm ca print-un proiect cu finanțare europeană – așteptăm deschiderea unei linii de finanțare – să montăm în oraș un număr impresionant de camere de luat vederi, camere inteligente, în măsură să citească numărul de înmatriculare și astfel să ai o trasabilitate limpede a mașinilor care intră și ies din oraș, bineînțeles cu trimitere către nevoia de siguranță publică. Aceste camere vor citi fizionomia celor aflați la volan sau în mașină, tot circumscris principiului de siguranță publică. Dorim să montăm camere inteligente și în școli, camere de natură să decripteze anumite tipuri de comportament atipic. Avem o strategie cu care vom veni în fața Consiliului Local, o vom discuta, o vom ajusta și o vom pune în aplicare”, a declarat primarul Ioan Turc în ședința din luna iunie a Consiliului Local Bistrița, răspunzând unei întrebări pe această temă.
Edilul a adăugat că intenția municipalității nu este de a transforma orașul într-un Big Brother, ci de a asigura un nivel sporit de siguranță publică.
”Nu vreau să creadă nimeni că vrem să transformăm Bistrița într-un Big Brother, dar acest oraș – și o spun cât se poate de ferm – va fi supravegheat inclusiv cu sisteme video inteligente pentru că nevoia de siguranță este una cât se poate de reală. Să nu uităm ce s-a întâmplat în parcul de lângă Biserica Sfânta Ana. Este cu totul revoltător. Oamenii care respectă regulile de conviețuire nu au nimic împotriva monitorizării orașului. De aceea cred că suntem în asentimentul tuturor celor care doresc siguranța pe primul loc”, a adăugat sursa citată.
Până când noile camere vor fi montate, consilierul USR Nicolae Pavelean a propus municipalității să găsească o metodă prin care să repună în funcțiune camerele deja instalate în oraș, dar primarul a precizat că acest lucru nu este posibil.
”Sistemul este îmbătrânit, este perimat, terminat din punct de vedere fizic și moral“, a mai explicat Ioan Turc.
În prezent, mai mult de jumătate din camerele de supraveghere ale Poliției Locale Bistrița sunt nefuncționale, mai exact din cele circa 90 de camere instalate în oraș în urmă cu mai bine de zece ani, mai pot fi utilizate aproximativ 35.