Procesul de votare a început fără probleme în toate cele 314 secții de votare din județul Bistrița-Năsăud. Până la ora 09:00 nu au fost sesizate incidente care să afecteze desfășurarea votului, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean. Cu toate acestea, au existat opt sesizări cu privire la posibile incidente electorale, polițiștii efectuând cercetări în toate aceste cazuri.
”La acest moment, vă pot confirma că pe parcursul nopții, cât timp cele 314 secții de vot organizate la nivelul județului Bistrița-Năsăud s-au aflat sub protecția efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar în această dimineață toate secțiile au fost predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot cu sigiliile intacte. Pe parcursul nopții și în cursul zilei de ieri, au fost semnalate 8 sesizări cu privire la posibile incidente electorale, dintre care 2 nu s-au confirmat. Alte 4 sunt în continuare în verificare. De asemenea, au fost aplicat 3 sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.500 de lei. Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale. Reamintesc că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Vă asigurăm că fiecare sesizare cu privire la încălcarea legii a fost tratată cu imparțialitate de angajații MAI, indiferent de persoanele implicate”, a declarat Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
La nivel județean, peste 500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizați pentru a asigura desfășurarea în condiții de siguranță a alegerilor din primul tur al prezidențialelor. Peste 200 de efective au ca principală sarcină menținerea climatului de ordine publică la nivelul întregului județ, în timp ce 314 angajați sunt responsabili cu protecția secțiilor de vot. În același timp, sunt pregătite echipe care să asigure intervenția și verificarea imediată a sesizărilor privind producerea unor incidente electorale, respectiv comiterea unor contravenții și infracțiuni care au legătură cu procesul de vot.