Încă două case de tip familial au fost deschise în județul Bistrița-Năsăud, în cartierele Viișoara și Unirea, aici urmând să locuiască 24 dintre copiii și tinerii cu nevoi speciale severe din Centrul de Plasament de Tip Familial pentru Copiii cu Dizabilități Bistrița.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, inaugurarea acestor două case semnifică și încheierea Programului ”Salvăm copilării din coșmarul instituționalizării”, care a presupus închiderea orfelinatelor de tip vechi și deschiderea acestor case de tip familial.
”Un obiectiv care părea de neatins, dar care prin buna colaborare dintre ONG-ul Hope and Homes for Children, mediul privat, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului este acum o realitate. Copiii trăiesc în medii calde, având un loc pe care să-l numească ”acasa”, alături de oameni care să le călăuzească pașii într-un mod cât mai apropiat de mediul familial. Mulțumim pentru o colaborare deosebit de bună, Hope and Homes for Children, directorului general Ștefan Dărăbuș, specialiștilor, mediului privat și tuturor oamenilor care au depus tot efortul pentru a finaliza procesul de dezinstituționalizare din județ”, a precizat Emil Radu Moldovan.
Hope and Homes for Children Romania, a transmis live, pe pagina oficială de pe o rețea de socializare, alături de Alex Bratu (JYSK Romania) și Alexandra Ungureanu, momentul deschiderii uneia dintre cele două case de tip familial din Bistrița:
Dacă în anul 2012 în județul Bistrița-Năsăud existau patru centre de plasament de tip vechi (Năsăud, Teaca, Beclean și Centrul de dizabilități de la Bistrița), în prezent există șapte case de tip familial, realizate la Bistrița, Năsăud, Teaca, Slătinița și Viișoara, în colaborare cu Fundația Hope and Homes for Children România. Iar investițiile în acest domeniu nu se opresc aici.
De peste 20 de ani, Fundația Hope and Homes for Children luptă pentru a închide centrele de plasament. O luptă foarte asumată, cu progrese vizibile. La nivel național, în acești ani, au fost închise 62 de orfelinate, care au fost înlocuite cu case de tip familial, cu peste 6700 de copii, care pot rămâne în aceste locuințe și după împlinirea vârstei de 18 ani.