Programul ”Școală după școală”, în 15 unități de învățământ din Bistrița-Năsăud

În 15 unități de învățământ de pe raza județului Bistrița-Năsăud se derulează programul ”Școală după școală”, sursele din care acesta este susținut fiind diverse: fie sunt asigurate de consiliile locale, fie prin intermediul fondurilor europene sau chiar din buzunarul părinților în unele cazuri.

Putem spune că în prezent, în județul Bistrița-Năsăud sunt 15 unități de învățământ care organizează programul ”Școală după școală”. Două funcționează în regim de voluntariat, la Liceul cu Program Sportiv și în Subcetate. Mai avem două școli în care susținerea financiară a resursei umane se face prin Consiliul local, la Bistrița și la Dumitra, și alte 8 școli în care se desfășoară  programul cu fonduri europene prin proiecte POCU și încă 3 în care se desfășoară cu acordul financiar al părinților, prin asociațiile de părinți, la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare Bistrița, Școala Gimnazială Mihai Eminescu Năsăud și Colegiul Național George Coșbuc Năsăud” a declarat Camelia Tabără, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, într-o conferință de presă.

Spre exemplu, pentru municipiul Bistrița este o hotărâre adoptată de Consiliul Local Bistrița care prevede suma de 3 lei/oră/sala de clasă în care se desfășoară programul, este practic o chirie plătită pentru utilizarea sălii de clasă. ”Sunt școli care au optat pentru această variantă și școli care nu au optat” a mai completat Camelia Tabără.

În total, în cele 15 unități de învățământ, personalul didactic implicat este în număr de 168, iar beneficiari sunt peste o mie de elevi, atât din învățământul primar (1.087), cât și din cel gimnazial (155).

Iată lista completă a unităților unde se derulează programul:

Pentru a avea Program „Școală după Școală“, unitățile de învățământ trebuie să solicite și să primească anual avizul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

Potrivit Ministerul Educației Naționale, programul „Școala după școală” (ȘDȘ) este un program complementar programului școlar obligatoriu, care oferă oportunități de învățare formală și nonformală, pentru consolidarea competențelor, învățare remedială și accelerare a învățării prin activități educative, recreative și de timp liber și se adresează atât elevilor din învățământul primar, cât și elevilor din învățământul secundar.

Programul SDS se poate desfăşura înainte sau după programul şcolar obligatoriu ( în funcţie de orarul fiecărui nivel de  studiu), la școli, în situația în care deține resursele materiale și umane necesare organizării acestui program.

În învăţământul primar, programul SDS cuprinde activităţi cu sprijin  specializat (supraveghere şi îndrumare în efectuarea temelor, recuperare pentru elevii cu  dificultăţi cognitive, emoţionale, tulburări de limbaj prin activităţi remediale, consiliere, logopedice, activităţi de  încurajare a lecturii independente etc.),  ateliere / activităţi tematice şi alte activităţi de  tip recreativ.

Fiecare şcoală, în funcţie de grupul ţintă, constituie module de pachete de activităţi, prin combinarea activităţilor menţionate  mai sus.

În învăţământul secundar, programul SDS cuprinde pachetul de activităţi pentru accelerarea învăţării şi performanţă (pregătirea pentru participarea la competiţii şi olimpiade şcolare, concursuri sportive, artistice, pe discipline, participarea/ organizarea de festivaluri, expoziţii, realizarea de publicaţii şcolare, participarea la activităţi de cooperare europeană), pachetul de activităţi de sprijin (asigurarea de asistenţă psihopedagogică pentru recuperarea decalajelor în învăţare,  activităţi de suport pentru efectuarea temelor, activităţi remediale, consiliere psihologică) și pachetul de pregătire pentru viaţă(organizarea de activităţi de dezvoltare personală, activităţi care vizează dezvoltarea atitudinii active şi implicarea elevului, stil de viaţă sănătos, educaţie pentru carieră etc.

Programul se poate organiza modular, pe unităţi de timp stabilite la nivelul unităţii de învăţământ în funcţie de grupul ţintă şi nevoile identificate, prin combinarea pachetelor de activităţi orientate spre dezvoltarea competenţelor transferabile.

Programul se derulează pe grupe de elevi (maximum 12 elevi), constituite după opţiunile şi nevoile identificate. Activităţile sunt proiectate, organizate şi susţinute de cadrele didactice din învăţământul primar şi secundar, consilieri, profesori de sprijin, bibliotecari, logopezi, laboranţi, pedagogi, antrenori, mediatori şcolari, voluntari din şcoală, din instituţii şi organizaţii partenere abilitate.

FOTO: www.ebihoreanul.ro

error: Content is protected !!