Luni, 14 august 2023, de la ora 18:00, la Mănăstirea Nicula, în ajunul hramului, pe altarul de vară a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litie. A slujit Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Înaine să urce pe altarul de vară, ierarhii s-au închinat în biserică nouă a mănăstirii, la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele profesor Vasile Stanciu.
ÎPS Iosif: „Dragostea și prezența mamei nu poate fi cumpărată cu bani!”
Un cuvânt de învățătură a fost adresat pelerinilor de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, care a vorbit despre cât de importantă este prezența mamei alături de copii ei, amintind de sutele de mii de români, care au plecat la muncă în străinătate, lăsându-și copiii în grija rudelor.
„Maica Domnului este cea care ne trage după ea în lumina Fiului său și, prin rugăciunile sale, face din noi lumină, așa cum ea este. Poporul nostru, parcă la un moment dat, și-a pierdut simțul matern și patern cu care Dumnezeu ne-a înzestrat din naștere. Iată că a trebuit să vină secolul XXI și să trăim greu acest fapt al uitării și lăsării copiilor în grija altora. La un moment dat, unii părinți au crezut că este mai de preț banul decât prezența lor, fără să-și dea seama că dragostea mamei și prezența mamei nu poate fi cumpărată cu bani, nu poate fi înlocuită de toate jucăriile din lume, de toată mâncarea și toată bogăția acestei lumi. Câte mii și zeci de mii de familii, de oameni bogați, n-au încercat să-și crească copiii prin delegație? Însă, s-au privat pe ei și pe copiii lor de singura dulceață și bucurie a vieții, care nu poate fi măsurată cu nimic în lumea aceasta și în viața omului. Dragostea de mamă, dragostea de părinte!. Iată că, Maica Domnului ne învață această dragoste și, mai ales, pentru că este Maica Luminii, atunci când trăim maternitatea și paternitatea precum Maica Domnului, trăim și suntem încărcați de har și de lumina pe care ea a trăit-o și a văzut-o. De aceea suntem aici, la Mănăstirea Nicula, să o petrecem din lumina pe care ne-a arătat-o nouă, pe care a trăit-o aici pe pământ, trecând prin durerea crucii Fiului ei, în lumina pe care i-a pregătit-o Fiul ei și pe care ne-o pregătește fiecăruia dintre noi, mamelor înainte de toate”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Iosif.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Iosif pentru predică și pelerinilor pentru prezența la hram.
„Mulți dintre frățiile voastre, de ani de zile veniți aici, la Maica Domnului de la Nicula și, în lumea în care trăim ne dăm seama, ne-a spus Înalt Preasfințitul Iosif, cât de importantă e prezența mamei. Mamele noastre au avut grijă să ne crească cu frică de Dumnezeu. Unele sunt pe pământ, altele s-au mutat, dar prezența lor, misiunea lor, nu poate fi înlocuită de nimeni și de nimic. Dacă am venit la mănăstire, am venit să ne mângâiem sufletul și să cântăm și să ne rugăm și să ne închinăm icoanei Maicii Domnului. Și pe mine, ca și pe dumneavoastră, ne interesează ce va fi cu neamul nostru în viitor, cui predăm steagul credinței. Sperăm, totuși, că preocupările duhovnicești vor merge înainte, gândindu-mă numai la numărul mare al celor care sunteți aici, la hramul mănăstirii Maicii Domnului de la Nicula”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.
La final, împreună cu miile de credincioși, Înaltpreasfinția Sa a cântat priceasna „O, Măicuță Sfântă!”.
De asemenea, la Mănăstirea Nicula, în jurul orei 21:30, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă din biserica nouă, în procesiune, și așezată pe altarul de vară al așezământului monahal, unde a fost străjuită de tineri îmbrăcați în straie populare. În acest timp, au cântat pricesne două tinere interprete din județul Bistrița-Năsăud, surorile Maria și Andreea Pavelean.
Apoi, de la ora 22:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, în sobor de preoți și diaconi, a oficiat Prohodul Maicii Domnului. Au cântat cele trei stări ale slujbei, alternativ, soborul de preoți și diaconi, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu, și corul de maici al Mănăstirii bistrițene „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, alături de zecile de mii de credincioși cu lumânări în mâini, așezați pe dealurile de lângă mănăstire.
Apoi, în sunet de clopot și toacă, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost purtată în procesiune în jurul bisericii noi, timp în care au fost cântate pricesne închinate Maicii Domnului. Alături de credincioși a cântat părintele Ioan Roman de la Parohia ,,Nașterea Maicii Domnului” din cartierul clujean Someșeni, și Pr. Ciprian Taloș de la Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca. După înconjurul bisericii, icoana a fost așezată din nou în biserica nouă, unde au putut să i se închine pelerinii veniți la hram.
Arhimandritul Dumitru Cobzaru: „Lumea de astăzi prin păcatele ei încearcă să îl dezumanizeze pe Dumnezeu, adică să nu avem nici o legătură cu El”
Un cuvânt de învățătură a fost adresat pelerinilor și de Arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mânăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului:
„Gândul meu duhovnicesc pe care vreau să vi-l împărtășesc în această noapte minunată, în noapte de Paști – Paștile verii, nu este de la mine, este inspirat de la vizita Părintelui Efrem, starețul mănăstirii Vatopedu din Sfântul Munte Athos: „Datorită păcatelor noastre, a umanității, deși Dumnezeu Fiul s-a întrupat din Fecioara Maria, a devenit Om, lumea de azi caută cu orice preț să-l dezumanizeze pe om – pe Dumnezeu. Lumea de astăzi prin păcatele ei încearcă să-L dezumanizeze pe Dumnezeu”. Lumea de astăzi prin păcatele ei încearcă să îl dezumanizeze pe Dumnezeu, adică să nu avem nici o legătură cu El. Ori Dumnezeu de aceea s-a întrupat ca să aibă o legătură profundă cu noi, foarte personală, și înțeleasă de noi pe limba noastră, după ființa noastră omenească. Ori lumea noastră încearcă să să-L dezumanizeze de om, să îL facă abstract. Să-L depărteze de noi la cât mai mare distanță. Să nu fie Dumnezeul nostru și om adevărat. Acest lucru este, dragii mei, grija noastră părintească a celor ce slujim sfintele altare: să vi-L facem pe Dumnezeu și Om adevărat precum L-a făcut Maica Domnului. Și încercăm din răsputeri cu lumea în care trăim să nu-i lăsăm să-L facă pe Dumnezeu să îți piardă umanitatea. Pentru că dacă Dumnezeu își pierde umanitatea, nu ne mai regăsim în El!
Unii părinți ai bisericii spun că era necesar să se întrupeze Fiul lui Dumnezeu. A fost necesar să ne răscumpere din robia iadului, dar oricum El s-ar fi Întrupat pentru că trebuia să ne arate pe muntele Taborului adevărata noastră identitate și scopul nostru final – noi oamenii să devenim asemenea lui – dumnezei prin har.
Nu avem voie să-L lăsăm pe Dumnezeu să se dezumanizeze! Să rămână Dumnezeul nostru și Om adevărat, pentru că noi așa îl putem înțelege mai bine și așa credem că și El ne poate înțelege mai bine. Pentru că dacă El a intrat în pielea noastră, și noi putem să intrăm în pielea lui. Această grijă trebuie să fie și a dumneavoastră a tuturor și mai ales a mamei creștine. Aveți grijă pentru că dacă reușesc să îl dezumanizeze pe Dumnezeu, reușesc să îi dezumanizeze pe copiii voștri. Europa creștină își pierde încet identitatea și scopul este să îl scoată pe Dumnezeu din viața noastră. Cum Îl păstrăm? Prin Maica Domnului! Dacă o avem pe Ea, îl avem și pe Dumnezeu întrupat în viața noastră.”
Apoi a fost săvârșită slujba Utreniei, iar la final au fost citite Molitfele Sfântului Vasile cel Mare.
Autori: Grigore Sâmboan / Radio Renașterea și Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului