Un proiect al parlamentarilor USR care vizează recunoaşterea vechimii în muncă şi, după caz, a vechimii de specialitate pentru persoanele fizice autorizate (PFA) a primit raport favorabil şi din partea Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. Mai este nevoie doar de raportul Comisiei pentru politică economică şi de votul plenului Camerei, pentru ca peste 400.000 de PFA-uri din România, care contribuie legal cu taxe către bugetul de stat, să poată beneficia de drepturile cuvenite.
„Mă bucur că proiectul iniţiat de mine, împreună cu colegi din USR, are susţinere şi în Camera Deputaţilor. După ce a primit votul de adoptare în Senat, văd că aceeaşi direcţie este urmată de colegii parlamentari din Camera Deputaţilor. Practic, prin adoptarea acestui proiect, reparăm o inechitate privind activitatea PFA, iar în România sunt peste 400.000 de persoane fizice autorizate care contribuie legal cu taxe către bugetul de stat”, a declarat deputatul USR Beniamin Todosiu, iniţiator al propunerii legislative.
„Această propunere legislativă vine să repare o nedreptate privind Persoanele Fizice Autorizate. La acest moment activitatea lor economică nu este considerată vechime în muncă şi în specialitatea desfăşurată. Acest proiect este pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, al plătitorilor de taxe şi impozite, indiferent de forma în care aleg să-şi desfăşoare activitatea. Atât timp cât plătesc taxe, la fel ca restul populaţiei, şi PFA-urile ar trebui să aibă dreptul la vechime în muncă”, precizează senatorul USR Andrei Postică, iniţiator al proiectului.
Proiectul USR completează OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, în sensul recunoaşterii ca vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate a activităţii prestate ca PFA, cu achitarea contribuţiilor, taxelor şi impozitelor prevăzute de lege.
Propunerea legislativă a primit, săptămâna trecută, raport favorabil şi din partea Comisiei pentru muncă, aşa că mai are nevoie doar de raportul Comisiei pentru politică economică şi de votul plenului Camerei Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională.
Când va intra în vigoare legea propusă de USR, ea va veni în ajutorul a circa 415.000 de PFA-uri, care, deşi au achitat către stat taxele şi impozitele prevăzute de lege, nu beneficiază de recunoaşterea vechimii.