Un dezvoltator imobiliar dorește să construiască 3 bocuri pe strada Subcetate nr. 38 A și a început demersurile. Pentru a demara investiția este nevoie de realizarea unui Plan Urbanistic Zonal PUZ, prin care se modifică restricțiile impuse de Planul Urbanistic General.
Blocurile ar urma să aibă un regim maxim de înălţime D+P+3E+ER și vor fi realizate în spatele unui aliniament de case private, situate pe strada Subcetate nr. 38!
Accesul spre cele 3 blocuri se realizează din strada Subcetate pe un drum privat!
La Bistrița, orice constructor face un PUZ și elimină restricțiile impuse prin Planul Urbanistic General!
Dezvoltatorii imobiliari pot realiza PUZ-uri prin care ELIMINĂ restricțiile!
În Zona Subcetate este vorba de o zonă mixtă, care permite construcții de 2 etaje, dar acest lucru este doar o formalitate. Asta deoarece printr-un Plan Urbanistic Zonal se poate schimba întreaga zonă în zonă “de blocuri”și astfel se modifică regimul de înălțime, în detrimentul celor care și-au construit o casă într-o zonă liniștită!
Terenul studiat se află în subzona L2 – clădiri maxim P+2+M și prin realizarea PUZ-ului se va schimba în subzona M1 – pentru a permite construcția de bocuri.
Suprafața studiată: 90 de ari de teren.
Practic, se schimbă funcțiune zonei și din zonă de case devine zonă mixtă, unde se pot construi blocuri cu 4 etaje.
Se propun urmatoarele utilizari functionale:
– locuire colectiva
– sedii ale unor companii şi firme, servicii pentru întreprinderi, proiectare, cercetare, expertizare, consultanţă în diferite domenii şi alte servicii profesionale;
– sedii ale unor organizaţii politice, profesionale etc.;
– parcaje la sol şi multietajate;
– spaţii libere pietonale, pasaje pietonale acoperite;
– spaţii plantate – scuaruri;
– amenajări peisagere, spaţii de belvedere, mobilier urban specific;
Serviciul Urbanism a acordat un Aviz de Oportunitate, iar investitorul a urmat pașii ulteriori: avize, docuentații, realizare Plan Urbanistic Zonal.
Planul urbanistic zonal a fost afişat spre consultare în holul Primăriei municipiului Bistriţa, cetăţenii fiind anunţaţi prin ziarul Răsunetul din 02.10.2019 şi ziarul Mesagerul nr 6495/02.10.2019 și pe site-ul Primăriei municipiului Bistrița în data de 02.10.2019, despre posibilitatea consultării şi expunerii părerilor despre această documentaţie. Nu s-au înregistrat la Primăria municipiului Bistriţa, cu privire la Planul Urbanistic Zonal, observaţii sau reclamaţii.
Urbaniștii din Primărie permit blocuri între case! Nimeni NU mai are siguranța unei „zone liniștite!”
Modul în care se dezvoltă orașul este unul haotic și NU conferă siguranță celor care doresc să-și construiască o casă într-o zonă rezidențială, cu restricții de înălțime. Asta deoarece Planul Urbanistic General este modificat sistematic și zonele de case sunt transformate în zone de blocuri, sub argumentul că orașul se dezvoltă.
Teoretic, Regulamentele de Urbanism sunt restrictive în ce privește înălțimea, modul în care sunt afectate vecinătățile, procentul de ocupare a terenului, locurile de parcare, etc dar cu toate astea, investitorii construiesc fără probleme! Asta deoarece regulamentele sunt modificate radical prin planuri zonale sau de detaliu.
Sub supravegherea primarului Crețu, Serviciul Urbanism face jocurile dezvoltatorilor imobiliari și deocamdată Primăria Bistrița NU impune restricții majore pe anumite zone, ba din contră, lasă portițe deschise ușor de speculat de arhitecți. Se preferă un cadru general, ușor de modificat prin diferite artificii și hârțogăreli, lucru care mutilează anumite zone rezidențiale ale orașului, transformate peste noapte în cartiere de blocuri.
Investitorii imobiliari reușesc să ridice clădiri de mari-dimensiuni pe parcele relativ mici de 4-5 ari situate în zone aglomerate. Construcția de locuințe-colective ar trebui restricționată, deoarece blocurile NU se încadrează în peisaj și modifică vizual aspectul unor zone unde preponderent sunt ridicate case.
Municipiul să aibă trasate linii clare de dezvoltare, pe zone, străzi, să se interzică anumte construcții de blocuri, de hale pe anumite loturi de teren, să se reglementeze regmul de înălțime, nr mini de locuri de parcare.
Consilierii PSD dețin majoritatea în Consilul Local și vor decide pentru cele 3 blocuri între case, din Subcetate!
Planul Urbanistic Zonal Subcetate 38 A va fi dezbătut la următoarea ședință de Consiliu Local, unde PSD deține majoritatea! Dacă proiectul este aprobat, constructorul poate solicita autorizație de construire pentru cele 3 blocuri de 4 etaje, care vor fi ridicate într-o zonă de case, conform Planului Urbanistic General, fentat elegant printr-un PUZ!
Consilierii locali PSD dețin majoritatea și vor decide asupra acestui proiect!