Pensionarii din blocurile de pe Goga primesc 2.000 de lei premiu pentru faptul că au colectat selectiv deșeurile. Premiul se va acorda Asociației de Proprietari Octavian Goga nr.1 și va fi oferit la scenă deschisă, în cadrul evenimentului Toamna Fanfarelor.
Cum a avut loc prosteala SELECTIVĂ!
În perioada mai – iulie 2018 Primăria municipiului Bistrița a organizat CAMPANIA DE COLECTARE SELECTIVĂ A DEȘEURILOR adresată atât elevilor din toate școlile municipiului, cât și locatarilor din locuințele individuale și colective. „Este determinant să colectăm selectiv deșeurile pentru a putea valorifica cât mai mult și din acest motiv locuitorii din cartierele de locuințe colective trebuie să folosească corect containerele puse la dispoziție pe tip de deșeu astfel: – hârtie-carton – capac albastru; plastic și metal – capac galben; sticlă – capac verde; gunoiul menajer – culoare gri/negru.” – se arăta în Regulamentul de Concurs.
Concursul adresat asociațiilor de proprietari de la locuințele colective s-a finalizat și după verificările realizate, Asociația de proprietari din strada O. Goga, nr. 1 a fost desemnată câștigătoarea concursului de colectare corectă a deșeurilor în vederea reciclării și va primi premiul în valoare de 2.000 lei, odată cu premierea câștigătorilor concursului „Bistrița Verde”, în cadrul evenimentului „Toamna Fanfarelor” care va avea loc la finalul lunii septembrie.
De 2 ani încoace, SUPERCOM colectează “la grămadă” și au tarif triplu! Sistemul de management integrat NU funcționează, dar Primăria inventează premii și concursuri de prostit lumea!
Vitalia SA a câștigat licitația de colectare la 3.5 lei/persoană/lună, dar au reziliat contractul și pe situația de urgență creată, primăriile din județ au încheiat contracte cu Supercom. ADI Deșeuri a încheiat acest contract pe perioadă determinată și din 3 în 3 luni prelungesc acest contract. Situația e convenabilă, deoarece tariful este aproape triplu față de cel al Vitaliei 9.9 lei/pers/lună și colectarea se realizează ne-selectiv (adică la grămadă cu costuri mai mici pentru firma SUPERCOM, care a venit cu o soluție tehnică proprie: pubele la suprafață).
În aceste condiții, colectarea SELECTIVĂ este imposibilă: au dispărut codurile de culori, ridicarea deșeurilor se face la grămadă… deci NU poate nicio Asociație de Locatari să colecteze selectiv!
Cu toate astea, Primăria Bistrița oferă premii aiurea pentru colectare selectivă în zonele de pensionari!
GHIDUȘIE: Primăria face plata din buget și își recuperează banii din taxa de salubrizare pe care a instituit-o!
Spre deosebire de VITALIA, noua companie Supercom are parte de un avantaj major și NU are bătăi de cap pe partea colectării banilor de la populație. Primăria Bistrița le acordă sprijin prin instalarea unei noi taxe de salubrizare și va deconta din bugetul local facturile emise de SUPERCOM.
Situația de criză a favorizat celebrul tarif triplu pe care îl dorea VITALIA pentru a opera la parametrii normali (aprox. 9-10 lei/persoană).
Contractul de colectare a deșeurilor din întreg județul a fost atribuit prin încredințare directă, în regim de urgență. Firma SUPERCOM a fost selectată, după ce primarul Crețu a făcut lobby public pentru această companie, invocând situația de urgență creată după plecarea Vitaliei.
Supercom a prins și salubrizarea stradală și încasează anual 10.2 milioane de ei pentru activitatea de măturat străzilor din municipiu! Plus 2.4 milioane de lei pentru subvenția de colectare!
Din oficiu, Primăria IMPUNE taxa de salubrizare! Din bugetul local, 2.4 MILIOANE de lei sunt luați de pe investiții și merg pe subvenția de la colectare! Manevra- i simplă: ca să NU simtă cetățeanu’ la buzunar!
Pentru un impact atenuat, Primăria Bistrița suportă o parte din taxa de gunoi și plătește din bugetul local subvenția de 3.3 lei/persoană/lună. În conturile Supercom ajung 9.9 lei/persoană pe lună. (Primăria Bistrița va plăti 3.3 lei + 6.6 lei cât va plăti fiecare persoană.
Prin HCL nr. 148/2016, consilierii locali au stabilit condițiile în care Primăria Bistrița va colecta taxa de salubrizare.
ART.1. Se aprobă instituirea taxei speciale de salubrizare pentru persoanele fizice beneficiare ai serviciului de salubrizare pe raza municipiului Bistriţa în cuantum de 118,8 lei /persoană/an (9,90 lei/persoană/lună).
Modalităţi de stabilire a taxei speciale de salubrizare (condiţii si termene de depunere a taxei speciale de salubrizare).
ART.3. – Pe teritoriul administrativ al municipiului Bistriţa, pentru asigurarea serviciului de salubrizare, se instituie taxa specială de salubrizare.
ART.4. – Taxa specială de salubrizare se plăteşte de către toate persoanele fizice care beneficiază de serviciile de salubrizare în municipiul Bistriţa.
Sistemul de management integrat al deșeurilor este nefuncțional în județ și nimeni nu-și asumă vina. Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor gestionează depozitul de la Tărpiu, dar NU conform contractului și minciunile privind construcția și proiectare-greșită au ieșit la iveală odată ce garanția privind construcția depozitului a fost eliberată.
În fapt, sunt mari-probleme la capitolul depozitare ecologică. De asemenea, colectarea selectivă NU mai are loc, după ce Vitalia S.A (firma care a câștigat contractul de colectare) a reziliat contractul cu A.D.I Deșeuri și SUPERCOM a preluat contractul pe o situație de urgență care se tot prelungește de 2 ani încoace.
În opinia LOR, cetățenii-s vinovați și merită AMENDAȚI: de la 100 la 300 de lei dacă NU sortează gunoaiele, deși NU au cum!
Modificările legislative impun ca cetățenii să selecteze deșeurile și să NU le arunce la grămadă. Amenda este de la 100 la 300 de lei pentru fiecare caz depistat. Măsură aberantă, în condițiile în care Supercom NU colectează selectiv, deoarece NU li s-a impus acest lucru în contractul încheiat acum 2 ani cu ADI Deșeuri.
Operatorul S.C. SUPERCOM S.A., are obligația de a ridica deșeurile reciclabile de pe platformele cu containere semi-îngropate și deșeurile menajere din pubelele negre de 120 l deținute de fiecare gospodărie .
Conform Art. 24 alin. (6) lit d) din Legea 101/2006, Legea serviciului de salubrizare a localităților : “Membrii comunităţilor locale, persoane fizice sau juridice, au, în calitatea lor de utilizatori direcţi sau indirecţi ai serviciului de salubrizare, următoarele obligaţii:(…)d) să asigure preselectarea pe categorii a deşeurilor reciclabile, rezultate din gospodăriile proprii sau din activităţile lucrative pe care le desfăşoară, precum şi depozitarea acestora în containere asigurate de operatorul serviciului de salubrizare, numai în locurile special amenajate;”
Conform Art. 30 alin. (6) din Legea 101/2006: “(6) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 300 lei încălcarea dispoziţiilor art. 24 alin. (6) lit. d).”
Sistemul de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud” are o valoare de aproximativ 41 milioane de euro și a cuprins construirea unui Centru de management integrat al deşeurilor în comuna Dumitra, sat Tărpiu, a cinci staţii de transfer a deşeurilor şi achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora. Cu toate astea, factorii de decizie de la nivelul județului NU sunt în stare să gestioneze acest proiect finanțat din bani europeni.
Sistemul de management integrat al deșeurilor solide scârțîie din toate încheieturile și e de mirare cum de Comisia Europeană NU s-a sesizat din oficiu în acest caz.
Concursuri pentru prost-informați sau pentru dez-informați?
Cu toate că deșeurile se-adună a grămadă, minciunile țin la pensionari care sunt umiliți cu un premiu pe Asociație în valoare de 2.000 de lei și amăgiți prin faptul că la Bistrița se poate face colectare selectivă…! Este modalitatea subtilă prin care factorii de decizie încearcă să-și mascheze incompetența de a gestiona un proiect european pe care l-au luat de-a gata și prezentat ca o mare-realizare în fiecare campanie electorală!
Alexandru……Esti idiot,amice! Totusi….M..E PSD!!!
Reportaj scris la comnda , de la un timp nimic nu mai e bine , totul e prost . Cand erau masinile de la vitalia de 100 de ani nu ne placea, mirosea urat erau 5 masini toate . Acum astia sunt varza , nu fac nu dreg , cand or venii altii o sa fie la fel ? La deponeu aplaudam un utilaj inchiriat si uitam ca si acolo e cam ceata investitii nu sunt , celula 2 nu mai are loc de reciclare nu mai vorbim . Cam cine ar trebuii sa colecteze ca sa scrieti de bine ? Deja e ……
Asta e din seria „Trimis pensionari in Grecia la all-inclusive” a lui Firea! M*ie PSD!