Solicitarea primarului comunei Căianu Mic, Paul Știr, către conducerea Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa nu a rămas fără ecou. La doar o zi după ce a cerut ca problema râului Ilișua să fie tratată cu ”maximă prioritate și responsabilitate”, între cele două instituții a fost încheiat un protocol de colaborare în vederea realizării unor lucrări de decolmatare și recalibrare a albiei râului Ilușua.
”Venim cu o veste bună! La sediul primăriei din Căianu Mic am primit vizita reprezentanților Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, pentru identificarea unor soluții privind înlăturarea efectelor viiturii din această perioadă și perioadele anterioare și asigurarea secțiunii de scurgere a râului Ilișua.
În urma discuțiilor purtate, ca acțiune preventivă de apărare împotriva inundațiilor, s-a încheiat un protocol de colaborare între Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa și Primăria comunei Căianu Mic. Astfel, în baza acestui protocol de colaborare, se vor executa lucrări de decolmatare și recalibrare a albiei râului Ilișua pe tronsoanele care au cauzat probleme prin revărsarea apelor.
Mulțumesc domnului Ștefan Rus, director al Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, pentru înțelegerea problemei și pentru sprijinul acordat!”, a transmis primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr.
La începutul acestei săptămâni, vremea rea a pus la încercare comuna Căianu Mic. Debitul râului Ilișua a crescut ca urmare a precipitațiilor și topirii accelerate a zăpezii, astfel că apele au ieșit din matcă și s-au revărsat inundând localitățile Căianu Mic și Căianu Mare. Au fost afectate de inundații 27 de gospodării, 2 km de drum și străzi locale, precum și aproximativ 100 hectare de teren agricol. Pe parcursul zilei de marți, în cele două localități au intervenit pompierii militari și voluntari, cu mai multe motopompe.
În urma acestor inundații, primarul Paul Știr a solicitat reprezentanților Apelor Române să trateze cu maximă prioritate și responsabilitate problema râului Ilișua.