PSD solicită miniștrilor Educaţiei şi Sănătăţii să adopte urgent actele normative pentru testarea anti-COVID a elevilor și profesorilor

FOTO: www.edupedu.ro

Având în vedere că au rămas mai puţin de şase săptămâni până la începerea noului an şcolar, PSD a solicitat, miercuri, miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei să adopte ”urgent” actele normative pentru testarea elevilor şi profesorilor în unităţile de învăţământ.

Miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii trebuie să depăşească faza declaraţiilor şi să adopte urgent actele normative pentru testarea anti-COVID a elevilor. PSD solicită imperativ miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei să ajungă urgent la un acord clar cu privire la tipul testelor anti-COVID şi la procedurile care să fie aplicate pentru testarea elevilor şi profesorilor în unităţile de învăţământ. Având în vedere că au rămas mai puţin de şase săptămâni până la începerea noului an şcolar, este revoltătoare incapacitatea celor două ministere de a se pune de acord asupra acestor aspecte esenţiale pentru asigurarea prezenţei fizice la cursuri a tuturor elevilor din România”,  se arată într-un comunicat de presă al PSD.

În opinia social democraților, declaraţiile recente de bune intenţii exprimate separat de către cei doi miniştri cu privire la acest subiect nu pot ţine locul unor decizii clare, aprobate prin acte normative, care să permită achiziţia din timp a testelor şi pregătirea unităţilor de învăţământ pentru aplicarea procedurilor care ar trebui stabilite în acest sens.

”Dacă în cazul elevilor cu vârsta mai mare de 12 ani există opţiunea vaccinării anti-COVID, pentru cei care nu au împlinit această vârstă testarea este singura cale prin care poate fi prevenită apariţia focarelor în cadrul unităţilor de învăţământ”, mai arată PSD.

Social democrații adaugă că, având în vedere iminenţa celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19, ”lipsa testelor şi a procedurilor de testare constituie risc ridicat de reînchidere a şcolilor, ceea ce ar fi o catastrofă mai ales pentru elevii din ciclurile primare unde prezenţa fizică la cursuri este esenţială, după cum susţin insistent mai multe organisme internaţionale, precum UNICEF, OMS sau Comisia Europeană”.

error: Content is protected !!