Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Primăria Bistriţa intenționează să construiască un centru de radioterapie în oraş, pe care autoritățile județene vor să îl doteze la cele mai noi și performante standarde.
Reprezentanții autorității județene spun că tot ceea ce tine de eliberarea certificatului de urbanism și avize a fost deja realizat, urmând ca în scurt timp, licitația pentru construcția buncărului centrului să fie urcată pe SEAP – Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
”Suntem în linie dreaptă, cu spijinul Primăriei municipiului Bistrița, în construcția secției de radioterapie, a buncărului pentru acest centru. Avem asigurată în primă etapă finanțarea pentru construcția buncărului” a declarat Radu Moldovan, în emisiunea ”Impact” difuzată de postul de televiziune AS-TV.
Primăria Bistrița va susține din punct de vedere financiar construcția buncărului centrului de radioterapie. ”E o contribuție importantă a Primăriei” a precizat Moldovan. Investiția privind construcția spațiilor medicale se estimează că s-ar ridica la circa un milion de euro
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud asigură terenul pentru această construcție și, împreună cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița va găsi soluțiile pentru dotarea centrului cu aparatură performantă.
La circa 3 milioane de euro s-ar ridica investiția privind dotarea centrului cu aparatură performantă, iar pentru achiziția acestora autoritățile iau în calcul două variante: fie o investiție provenită din sectorul privat sau chiar solicitarea de fonduri guvernamentale prin Ministerul Sănătății. Toate aceste servicii oferite în centrele de radioterapie sunt decontate integral de Casa de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud.
Centrul de radioterapie urmează să fie construit pe un teren situat în apropierea Secției de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, situată pe strada Alba Iulia. Reprezentanții Consiliului Județean Bistrița-Năsăud speră ca până în iarnă licitația privind construcția buncărului să se încheie și să fie încheiat și un contract cu firma câștigătoare, iar din primăvara anului viitor să înceapă efectiv lucrările de construcție.
O astfel de investiție este absolut necesară, mai ales țințnd cont de faptul că numărul de pacienți care vor fi beneficiari ai acestui centru ar fi de circa 600 pe an, adică cel puțin două treimi din bolnavii de cancer din județ.
Anual, în județul nostru sunt depistate circa 350 de noi cazuri de persoane care suferă de această maladie cumplită.