Consiliul Județean Bistrița-Năsăud se alătură demersurilor Primăriei Bistrița privind construirea de parcări în municipiu.
În acest sens, pentru a reduce aglomerația din zona centrală a orașului, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, propune transmiterea către municipalitate a unui teren de pe strada Bistricioarei, precum și a documentațiilor realizate de administrația județeană pentru amenajarea unei parcări supraetajate în această zonă.
”Pentru că parcările sunt o necesitate în municipiul Bistrița, voi propune Consiliului Județean trecerea terenului [6498 mp] de pe strada Bistricioarei împreună cu PUZ-ul și studiul de fezabilitate (realizate de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în valoare de 210.484 lei) gratuit către Consiliul Municipal Bistrița, care este eligibil pe Programul Operațional Regional pentru construirea proiectului “Parcare supraetajată strada Bistricioarei S+3E+T””, a transmis președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de socializare.
Potrivit șefului administrației județene, proiectul cuprinde o parcare de 344 locuri (dintre care 26 locuri persoane cu dizabilități), 58 de locuri pentru biciclete, două locuri pentru autobuze și 15 stații de încărcare electrice, pe o suprafața desfășurată de 15.347,5 mp.
De asemenea, pentru a reduce consumul de energie, pe învelitoarea proiectată se vor regăsi 288 de panouri fotovoltaice, ce pot debita o putere de până la 125 KW, în vederea reducerii costurilor.
Inițial, terenul de pe strada Bistricioarei a aparținut Primăriei Bistrița, dar a fost transmis către Consiliului Județean Bistrița-Năsăud în anul 2019, administrația județeană intenționând să amenajeze o parcare supraetajată. Însă, deși a avut intenții în acest sens, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud nu a reușit să găsească sursa de finanțare pentru acest obiectiv de investiții.
Pe de altă parte, actuala conducere a Primăriei Bistrița a anunțat că vrea să recupereze terenul de pe strada Bistricioarei. Drept răspuns, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a afirmat că este deschis să poarte discuții cu primarul Bistriței, Ioan Turc, în legătură cu soarta terenului de pe strada Bistricioarei.
Despre amenajarea acelei parcări supraetajate in locul centralei termice situate pe str. Bistricioarei, in spatele Hotelului Bistrita, menită să servească zona Centrului Civic din jurul Prefecturii, se tot vorbeste de foarte multă vreme. Incă din 2013, se punea problema demolării centralei termice, astfel incât să se deschidă o arteră de circulatie cu intrare din str. Bistricioarei prin spatele fostului sediu al BCR si iesire pe langa Camera de Comert si Industrie, in str. Petre Ispirescu, in lungul căreia să fie amenajate mai multe parcări pentru institutiile adiacente.
De asemenea, mai există posibilitatea ca in Piata Mihai Eminescu din Bistrita să fie construită o parcare subterană. De altfel aici urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural care prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber. De asemenea era proiectată si o grădină suspendată în suprafață de 7000 mp prevăzută cu parcare interioara.
Chiar dacă in prezent perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor de a deveni un “Mall Cultural” este compromisă, măcar grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și parcarea de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial, asigurând un număr sporit de locuri de parcare fată de situatia actuală, dar si o noua infatisare pentru Piața Mihai Eminescu.