FOTO: Regina toamnei, CRIZANTEMA, la mare căutare! Care sunt prețurile?

Pe 1 noiembrie, în mai multe zone din Bistrița-Năsăud este marcată Ziua Morţilor, un vechi obicei păstrat de sute de ani. Pentru că obiceiul presupune ca la mormânt să se ducă flori şi lumânari, pe lânga pomana pentru cei trecuți în neființă, în fiecare an, la Bistrița apar și comercianții de crizanteme, flori specifice toamnei.

Aşa s-a întâmplat şi în acest an, când comercianţii de flori pentru Luminaţie şi-au făcut deja apariţia. Ei sunt prezenţi atât în pieţe, cât şi diverse puncte din Bistriţa, precum cele din zona Han, Lama, Decebal sau Big, iar oferta este variată şi extrem de colorată.

Preţurile încep de la 5 lei pentru un ghiveci cu crizanteme albe, galbene, roz sau roşii, de dimensiuni mici şi pot ajunge până la 15 lei, pentru un ghiveci mare cu flori.

Coronițele au și ele prețuri de pornire de 7 lei, iar lumânările încep de la un leu bucata.

De asemenea, şi florăriile s-au pregătit cu crizanteme, coroniţe şi diverse aranjamente florale pentru 1 Noiembrie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cât plătesc comercianții pentru că își vând produsele pe domeniul public?

Comercianții care au ales să își vândă produsele în mai multe puncte din oraș au fost nevoiți să achite o taxă către Primăria Bistrița pentru închirierea domeniului public.

Aceștia spun că pentru un metru pătrat închiriat plătesc 12 lei pentru o zi întreagă. Majoritatea comercianților și-au amplasat tarabele încă de sâmbătă.

În schimb, Primăria Bistrița afirmă că pentru un metru pătrat închiriat, comercianții plătesc 7 lei/zi. ”În total, 222 de metri pătrați au fost închiriați pe 32 de autorizații. Asta nu înseamnă că sunt 32 de comercianți, pentru că sunt unii care au închiriat domeniul public în mai multe zone din oraș” a declarat Mihai Ruști, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița.

Semnificația zilei de 1 Noiembrie

1 Noiembrie este ziua în care oamenii își îndreaptă gândurile, mai mult ca de obicei, înspre cei dragi, care au trecut în neființă. Numită și Ziua Morților, Ziua Tuturor Sfinților, Luminația sau Luminațiile, 1 Noiembrie este marcată în mai multe țări din lume. În această zi există obiceiul de a merge în cimitir, de a duce flori și coronițe, de a aprinde lumânări și a spune rugăciuni pentru sufletele morților.

Cu câteva zile înainte, credincioșii merg la cimitir şi curăță mormintele, iar pe 1 Noiembrie aceștia duc flori și lumânări în cimitir. Se aprind lumânări și candele pentru sufletele celor decedați, astfel că cimitirele se transformă în adevărate oaze de lumină, datorită miilor de lumânări aprinse în memoria celor trecuți în veșnicie. 

În această zi, oamenii dau de pomană în memoria morților. În unele zone din Ardeal se duc la cimitir dulciuri sau alte produse de patiserie și se dau copiilor.

Legendele populare mai spun că în noaptea de 1 Noiembrie, porțile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei decedați vin sa îi viziteze pe cei vii.

Crizantema – regina florilor de toamnă

Supranumită „floarea Orientului“ sau „floarea vieții“, crizantema este una dintre cele mai grațioase și rezistente plante. În China există o zicală care spune că cei care vor să fie fericiți toată viața trebuie să cultive crizantemeCrizantemele au fost cultivate în China încă din secolul al XV-lea î.Hr. Un oraș antic chinez a fost numit Ju-Xian, în traducere „orașul crizantemă”.

 

 

 

 

 

 

 

În Europa, crizantema a fost adusă în secolul al XVII-lea. În anumite țări europene (Franța, Belgia, Italia, Spania, Ungaria), crizantemele sunt folosite doar la înmormântări și ca flori decorative, pe pietrele funerare. Chiar și în țările asiatice, în anumite regiuni, floarea reprezintă lamentația și durerea după cineva drag, dispărut. În alte țări, planta e simbolul cinstei, iar în Statele Unite, e privită ca o floare ce transmite veselie și energie pozitivă. În limbajul victorian al florilor, crizantemele roșii echivalează cu o declarație de dragoste.

error: Content is protected !!