Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că salariul minim pe economie creşte de la 1 noiembrie anul acesta, şi nu de la 1 ianuarie 2019, cum era iniţial programat. De asemenea, salariul minim va fi diferenţiat în funcţie de studii sau vechime: 2.080 lei salariul minim brut pe ţară şi 2.350 lei salariul minim pentru angajaţii cu studii superioare sau pentru angajaţii cu 15 ani vechime.
Noile decizii l-au determinat pe deputatul bistrițean Robert Sighiartău să își exprime punctul de vedere față de această măsură de creștere a salariilor.
Într-o postare pe pagina personală de pe o rețea de socializare, deputatul bistrițean Robert Sighiartău a criticat modul în care Guvernul gestionează creșterile salariale. ”Guvernul se joacă cu toţi contribuabilii de bună credinţă. Astăzi zice că măreşte salariile din administrație, a doua zi ne spune că le îngheaţă, iar a treia zi anunţă creşterea salariului minim pe economie, cu două luni mai devreme decât era prevăzut. Mediul privat este uluit de uşurinţa cu care Guvernul se joacă cu banii pe care îi încasează de la companii” a scris Sighiartău pe Facebook.
Parlamentarul bistrițean vine și cu o întrebare: ”Doamnă premier, domnule ministru al finanţelor, doamnă ministru a muncii, dumneavoastră credeţi că oamenii de afaceri îşi fac planurile de afaceri de pe-o zi pe alta? Credeţi că ei pot împrumuta miliarde de euro cum împrumută Guvernul?”.
„Se vede că ştiţi doar să cheltuiţi şi mai mult decât atât, cheltuiţi fără măsură. Nimeni nu spune că salariaţii nu trebuie să câştige bine, dar orice măsură cu impact pentru bugetul unei companii şi care vine din partea statului, trebuie cel puţin discutată cu aceşti contribuabili la bugetul României. Sigur că o să vedem sumele exacte despre care vorbim, dar o companie, indiferent câți angajați are, nu e încântată să audă la radio, într-o dimineaţă, că Guvernul i-a stabilit salariile propriilor angajaţi. Suntem în faţa unei ofensive mediocre şi fără temei din partea PSD-ALDE. N-ar fi pentru prima dată, dar asistăm de fapt la o disperare în comunicare a guvernanţilor pentru a acoperi mediatic propunerea de îngheţare a salariilor din administraţia publică. Să nu uităm că suntem în faţa unei încetiniri a creşterii economice, dar fără o analiză temeinică a situaţiei economice, toate aceste aşa-zise măsuri nu-şi mai ating scopul, micile creşteri fiind înghiţite de altfel, de inflaţie, creşterea carburanţilor, a ratelor la credite şi a produselor agroalimentare” a mai completat Sighiartău.
În plus, Sighiartău anunță că susține o inițiativă legislativă prin care valoarea cheltuielilor salariale generate de zilele libere stabilite prin lege ca zile de sărbătoare legală să fie deduse din contribuțiile și impozitele reținute și plătite de angajator. ”Numărul zilelor libere ocazionate de sărbătorile legale a crescut din ce în ce mai mult în ultimii ani. Acest lucru este unul îngrijorător, deoarece înseamnă că numărul total al zilelor nelucrătoare însumează mai mult de o jumătate de lună lucrătoare. Angajatorii din sectorul privat sunt puși în situația de a plăti salariile și veniturile asimilate salariilor pentru aceste zile, declarate prin lege zile libere. În acest sens, susțin inițiativa propusă de colegii mei parlamentari, prin care valoarea cheltuielilor salariale generate de zilele libere stabilite prin lege ca zile de sărbătoare legală să fie deduse din contribuțiile și impozitele reținute și plătite de angajator. Pe scurt, nu ne dorim ca plătitorul de salarii să fie pus în situația de a plăti o zi liberă nelucrătoare, ca și cum aceasta ar fi fost efectuată și ar fi generat valoare adăugată în circuitul economic” a mai completat Robert Sighiartău.
Deputatul bistrițean este de părere că mediul de afaceri este motorul creșterii economice.