Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Spitalul Județean de Urgență Bistrița au făcut încă un pas pentru o investiție a cărei valoare este estimată la circa 50 de milioane de euro. Este vorba despre proiectul care prevede extinderea SJU Bistrița, prin construirea unui nou corp de clădire. Marți, autoritățile au semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru acest obiectiv și mizează că vor obține finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru realizare proiectului.
”Am ajuns într-o fază importantă a unui proiect vital, unul dintre cele mai importante proiecte ale administrației județene, fiind vorba despre semnarea contractului pentru proiectare și execuție. Am început, în urmă cu 10 ani, un amplu proces de modernizare a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, pentru a putea crește calitatea serviciilor medicale și de a extinde serviciile medicale pe care unitatea le oferă cetățenilor județului și nu numai. (…) În ultimii ani, lucrurile s-au schimbat substanțial în bine, dar, cum mereu este loc de mai bine, căutăm în permanență soluții ca fiecare lucru care nu funcționează normal să fie corectat. Am reușit să implementăm proiecte importante, unele finalizate, altele în derulare, despre care am tot vorbit. (…) Astăzi am bucuria să fiu prezent la semnarea contractului pentru extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea unei noi aripi care va fi conectată printr-o pasarelă supraetajată cu clădirea principală a unității medicale. (…) Licitația pentru proiectarea și execuția acestui obviectiv a început în luna mai 2020 și astăzi, după doi ani, suntem în faza în care semnăm contractul. În urma procedurii, a fost desemnată câștigătoare asocierea dintre Dimex 2000 Company SRL, Hidro Salt B92 SRL, Consola Grup Construct SRL, Mansart Corporate SRL și Cubicon Invest SRL. Durata de realizare a constractului este de 2 ani și 6 luni”, a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Ulterior, acesta a prezentat structura noii aripi a spitalului, precizând că va fi o clădire nouă. ”Vom avea o construcție nouă, cu 7 niveluri – două la subsol, un parter și 4 etaje, cu o suprafață construită de aproximativ 2.500 de metri pătrați, în care vor exista 205 noi paturi”, a adăugat Moldovan.
”Odată cu implementarea acestui proiect vom avea un Bloc Operator extins cu încă 4 săli de operație, deci vom avea un Bloc Operator cu 12 săli de operație, independente și dotate cu aparatură de ultimă generație. De asemenea, în cadrul acestei clădiri vom avea și o sală cu 150 de locuri care să ne permită organizarea unor cursuri de specializare, a unor conferințe sau concursuri pentru ocuparea diferitelor posturi. Scopul nostru este de a asigura acordarea celor mai bune servicii medicale locuitorilor și realizarea unui sistem de sănătate modern și eficient, bazat pe servicii medicale de înaltă clasă. (…) Un alt obiectiv important al nostru este minimalizarea infecțiilor intraspitalicești”, a completat Emil Radu Moldovan.
Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a adăugat că finanțarea pentru acest proiect va fi asigurată prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.
”Mă bucur că am reușit să fim pe lista înaintată către Comisia Europeană. Din cele 49 de proiecte propuse în varianta inițială, al nostru este cel mai matur proiect din România. Astăzi semnăm și contractul de proiectare și execuție. Din bugetul propriu al Consiliului Județean vom asigura finanțare pentru demararea lucrărilor de proiectare, banii urmând să fie recuperați ulterior din contractul de finanțare. În urma discuțiilor purtate la Guvern, sper ca în toamna acestui an să putem semna și contractul de finanțare propriu-zis pentru a putea să ne încadrăm în toate termenele propuse. Sper ca în 2 ani și un pic, cetățenii să poată beneficia de serviciilor oferite în noua aripă”, a mai spus sursa citată.
La rândul său, managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, a punctat că acestea este ”cel mai ambițios proiect care vizează infrastructura de sănătate publică a județului Bistrița-Năsăud” și a declarat că este convins că investiția va fi realizată.
”A pornit acest proiect ca un vis frumos și, deși nu mi-am făcut mari speranțe că el va fi dus la bun sfârșit, vă promit că îl vom finaliza. (…) Proiectul este centrat pe pacienți și vom pune mare accent pe calitate”, a mai spus Gabriel Lazany.
Sursa citată a adăugat că toate investițiile realizate în ultimii ani la SJU Bistrița au atras și resursă umană, un număr de 90 de medici alegând, numai în ultimii patru ani, să își desfășoare activitatea la Bistrița. În prezent, unitatea medicală asigură în mod permanent 14 linii de gardă, iar locuitorii județului pot avea acces la servicii medicale la orice oră.