Vești bune de la Sîngeorz-Băi! Contractul de finanțare pentru unul dintre proiectele pregătite de administrația locală a orașului-stațiune a fost semnat.
Primarul oraşului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, a demarat încă de anul trecut un proiect de punere în valoare a surselor de apă minerală, denumit “S.O.S (Satul, Orașul, Stațiunea) Aqua Primus”. Proiectul a fost depus în vederea obținerii de finanțare pe Programul Operaţional Regional, Axa 7, valoarea acestuia fiind de peste 17 milioane lei, bani destinați realizării unor lucrări ample pentru punerea în valoare a apelor minerale.
Primarul Traian Ogâgău anunță că a fost semnat contractul pentru acest proiect. ”La Cluj-Napoca, am semnat primul contract de finanțare în valoare de 4,6 milioane de euro. Este un proiect la care s-a muncit mult încă din prima zi de mandat formând o echipă care între timp a câștigat experiență și cu care am depus și depunem proiectele care vor aduce schimbarea de care are nevoie comunitatea noastră. În ciuda bucuriei unora pentru nereușita acestui proiect la acel moment (acesta fiind respins în prima fază pentru neclaritate proprietății), noi, sîngeorzenii, putem să ne bucurăm astăzi de primul pas spre dezvoltarea orașului nostru urmând și alte proiecte și alte bucurii în drumul spre normalitate!” a scris pe pagina personală de pe o rețea de socializare primarul Traian Ogâgău.
Proiectul „S.O.S. (Satul-Orașul-Stațiunea) AQUA PRIMUS Sîngeroz– Băi” vizează mai multe obiective, printre care:
- dezvoltarea captării si transportul izvorului mineral Primus;
- crearea de facilitați de utilizare a izvorului mineral Primus;
- amenajarea spatiilor verzi din Parcul central;
- amenajarea Pădurii-Parc Primus si crearea de facilitați pentru recreere;
- construirea de piste pentru cicloturism;
- amenajarea/reînființarea zonei pentru activități culturale si a zonei speciale pentru sport;
- modernizarea infrastructurilor conexe de utilitate publică din zona izvoarelor minerale (zona 1: izvoarele 7 si 8, zona 2: izvoarele 1,4,3);
- dotări in zonele amenajate, dotare mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, toalete ecologice, suport parcare biciclete, împrejmuire etc);
- amenajare cascadă.
Se estimează că implementarea acestui proiect va avea rezultate favorabile atât pentru investitori, cât și locuitorii zonei și mai ales pentru turiști.
Stațiunea Sângeorz-Băi a devenit neatractivă în ultimii 20 ani. În anul 2012, Sîngeorz-Băi a beneficiat de modernizarea unei porțiuni din canalizarea orașului și unei stații de epurare, iar la nivel de infrastructură s-au realizat câteva investiții care sa impulsioneze dezvoltarea orașului. Lucrările menționate sunt însă insuficiente. În plus, nu există o strategie de atragere a turiștilor, astfel că acest proiect este extrem de important pentru administrația locală din Sîngeorz-Băi.