Anul acesta, Primăria Bistrița a lansat o nouă ediție a procesului de bugetare participativă, locuitorii orașului având posibilitatea să depună proiecte care să contribuie la îndeplinirea unui obiectiv de interes general pentru municipiu.
Proiectele au putut fi depuse până la data de 1 octombrie, după care propunerile au intrat într-o etapă de analiză tehnico-economică și juridică. Ulterior, o comisie din cadrul Primăriei Bistrița a desemnat proiectele considerate eligibile.
Astfel, din cele 20 de proiecte depuse la această ediție a procesului de bugetare participativă, șapte au fost considerate eligibile și au ajuns în etapa finală, cea în care bistrițenii își vor putea exprima votul pentru proiectul favorit.
Cele șapte proiecte validate sunt:
- RETEA SMART DE PARCARI SECURIZATE PENTRU BICICLETE ACCESIBILE PRINTR-O APLICATIE
- SEMNALIZAREA MONUMENTELOR ISTORICE DIN BISTRIȚA
- INFOACCES
- ACCESS PENTRU TOȚI
- SALVĂM 24 PORȚI DIN CENTRUL ISTORIC!
- BARIERA ANTI-DEȘEURI PE RÂUL BISTRIȚA
Până la data de 20 noiembrie, cetățenii își vor putea exprima votul, urmând ca după această dată să se afișeze clasamentul proiectelor.
Votul asupra proiectelor are loc online, pe platforma bugetării participative, fiind necesară crearea unui cont. Pașii sunt descriși în următorul tutorial:
Fiecare cetățean înscris pe platforma bugetării participative poate vota patru proiecte.
La finalul etapei de vot, va fi publicat un clasament în baza căruia vor fi selectate proiectele, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, în limita bugetului alocat apelului de proiecte în bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița pe anul următor desfășurării procedurii de bugetare participativă, indiferent de domeniul din care fac parte.
Rezultatele finale vor fi postate tot pe platforma online dedicată bugetării participative.
La prima ediție a procesului de bugetare participativă, desfășurată în anul 2021, au fost depuse 15 proiecte, dintre care cinci au intrat în faza finală:
- Smart City Tour Bistrița – Aplicație IT pentru turiști constând în tururi ghidate (100.000 lei).
- Pădurea Codrișor – Oaza de relaxare a bistrițenilor (130.000 lei).
- Siguranță la treceri de pietoni din Viișoara și Unirea (500.000 lei).
- Transport gratuit pentru persoanele cu dizabilități și vârstnici (80.000 lei).
- Joaca accesibilă (15.000 lei).