Ministerul Educaţiei Naționale a premiat 87 de unități de învățământ preuniversitar câştigătoare ale Competiției Naționale „Şcoală Europeană”, ediția a XVI-a, în cadrul unei festivități care a avut loc la Palatul Parlamentului.
La ediţia din acest an au fost înscrise 136 de unităţi de învăţământ preuniversitar din 37 de județe și din capitală.
Pe primele trei locuri s-au situat Colegiul Economic „Anghel Rugină” din Vaslui (196 de puncte), Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni, județul Suceava (190 de puncte), Liceul „Ștefan Procopiu” din Vaslui (187 de puncte).
De asemenea, certificatul ”Școală Europeană” a ajuns și la Școala Profesională ”Tiberiu Morariu” din localitatea Salva, unitatea de învățământ situându-se pe locul 61 la nivel național, obținând 150 de puncte.
După festivitatea de premiere, delegația din cadrul Școlii Profesionale din Salva a efectuat o vizită la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, minister condus de bistrițeanul Daniel Suciu. Ghidul delegația a fost deputatul Doina Pană.
”Costumul popular însuflețit în vizită la minister, în mijlocul Bucureștilor. Cum să nu mă întâlnesc cu cei 37 de profesori și elevi din Salva, premiați pentru a doua oară cu titlul de Școală Europeană? Nu există bucurie mai mare decât să-mi primesc conjudețenii și să le spun cât sunt de mândru să le văd eforturile răsplătite și să-i văd cu câtă mândrie poartă costumul nostru popular. Pentru o clipă, cei din Salva au cucerit MDRAP și eu mă bucur că i-am lăsat”, a transmis ministrul Daniel Suciu.
Fiecare unitate de învăţământ a primit certificatul „Şcoală Europeană 2019″ şi un premiu în valoare de 5.000 lei pentru dotări. Decizia privind bunurile ce urmează a fi achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi de învățământ. MEN va transfera sumele către inspectoratele școlare judeţene/ISMB, care la rândul lor au obligaţia să le repartizeze unităţilor de învăţământ.
Potrivit Ministerului Educației Naționale, în evaluarea candidaturilor s-a ținut cont și de coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituţiei şcolare, de performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naționale, olimpiade și concursuri școlare, de asigurarea egalităţii de şanse și facilitarea accesului la educație, precum și de calitatea și coerența documentelor de candidatură.
Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să concureze din nou pentru a reconfirma titlul obținut.
Concursul „Școală Europeană” a fost lansat de Ministerul Educației Naționale în anul 2004, ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană.
La cele 16 ediții au participat 2.159 de unități de învățământ din toate județele țării și 862 dintre acestea au primit certificatul și trofeul „Școală Europeană”.
Rezultatele complete ale ediție 2019 sunt disponibile aici.