În județul Bistrița-Năsăud, în noul an școlar 2017 – 2018 vor funcționa 102 unități de învățământ care au personalitate juridică.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, față de anul trecut, numărul acestora este mai mic, întrucât două instituții de învățământ au fost desființate printr-un ordin al Ministerului Educației. Acesta reglementează faptul că în comunele unde există școli care nu au cel puțin 300 de elevi, acestea își pierd personalitatea juridică, iar instituțiile de învățământ vor fi arondate altor școli. În această situație s-au aflat două instituții de învățământ – școala din Nepos și cea din Dumitrița, care vor aparține de Feldru, respectiv Budacu de Sus.
În plus, în această perioadă, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud (DSP BN) urmează să efectueze controale la unitățile școlare pentru a vedea cum stau din punct de vedere sanitar. În urmă cu câțiva ani, DSP elibera autorizații sanitare de funcționare, însă acum, instituțiile de învățământ funcționează în baza unei declarații pe proprie răspundere a conducerii. Direcția de Sănătate Publică efectuează controale și în baza acestora stabilește dacă ceea ce se precizează în declarații coincide cu realitatea. Dr. Ioan Suciu din cadrul DSP a precizat că „aceste controale încep din 12 septembrie și se desfășoară până la finele acestei luni”.
O analiză recentă efectuată de Mediafax arată că elevii care locuiesc în cartierele din cele patru oraşe din Bistriţa-Năsăud au condiţii mai proaste la şcoală decât cei care învaţă la sat, cea mai mare problemă fiind lipsa apei potabile și a toaletelor. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, cele 102 unități de învățământ au mai bine de 300 de structuri școlare arondate unde își desfășoară activitatea. 112 dintre acestea nu au avize sanitare, reprezentând un procent de aproximativ 26 la sută. Datele centralizate ale DSP în urma controlului de anul trecut arătau că 48 de instituţii de învăţământ nu aveau toalete corespunzătoare şi peste 100 nu erau racordate la reţeaua de apă potabilă.
Rămâne de văzut dacă de anul trecut și până acum s-a mai schimbat ceva, verificările care vor fi efectuate de Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud urmând să prezinte situația exactă din județ.