Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa a anunțat că face demersuri pentru aprobarea aplicației de finanțare în vederea implementării unui proiect care vizează Acumularea Colibița.
Este vorba despre proiectul ”Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”, în valoare totală estimată de peste 21 milioane de euro, proiect cofinanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, axa prioritară 5.
ONG-urile au contestat și proiectul NU a prins finanțare europeană! S-a refăcut studiul de fezabilitate!
Acest proiect a fost aprobat de Guvernul României în primăvara anului trecut, pe când ministru al Apelor și Pădurilor era bistrițeanul Ioan Deneș, valoarea de atunci a investiției fiind de circa 50 de milioane de euro. Însă nu s-a reușit obținerea finanțării europene pentru acesta, întrucât au existat sesizări din partea ONG-urilor care susțineau că malurile râului Bistrița ar urma să fie betonate în zona municipiului Bistrița.
Astfel, consultanții Uniunii Europene au solicitat găsirea unor soluții prietenoase cu mediul, motiv pentru care, la finele anului trecut, studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost refăcut integral, după cum a anunțat chiar directorul ABA Someș-Tisa, Rodica Ioana Diaconescu.
”În urma tuturor sesizărilor, a ONG-urilor, studiul de fezabilitate de la Colibița a fost refăcut integral și a fost reaprobat în cadrul Administrației Naționale Apele Române și transmis către Ministerul Apelor și Pădurilor pentru reavizare. Se va merge pe acest nou studiu de fezabilitate. S-au redus la maxim toate lucrările care au fost considerate relativ neprietenoase cu mediul, inclusiv unele lucrări din piatră au fost scoase și s-au înlocuit cu lucrări cu lemn, fascine. Ne-am străduit să îl promovăm mai ales pentru reabilitarea barajului și eu zic că am reușit să ajungem la un consens cu Uniunea Europeană. Vom continua și eu sper ca anul viitor să putem demara lucrările la acest obiectiv”, a declarat Rodica Ioana Diaconescu, la finele anului trecut.
Acumularea Colibiţa este amplasată pe cursul râului Bistriţa Transilvană, afluent de ordinul II al râului Someş, la 40 de kilometri amonte de oraşul Bistriţa, la aproximativ 400 de metri amonte de confluenţa cu pârâul Repedea, între localităţile Bistriţa Bârgăului şi Mița din județul Bistriţa-Năsăud.
Obiectivul de investiții ”Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa, judeţul Bistrița Năsăud”, este o lucrare amplă, complexă si necesară. Proiectul se referă la reabilitarea barajului Colibiţa (impermeabilizarea amonte a barajului Colibiţa, reabilitarea coronamentului barajului, impermeabilizări în galeria de injecții și drenaj, consolidare şi protecţie pentru versanții barajului Colibiţa, lucrări la casa vanelor golirii de fund şi galeria de acces la casa vanelor golirii de fund, realizarea unui sistem performant de aparatura de măsură și control, etc.), măsuri de reducere a riscului la inundaţii aval baraj Colibiţa pe râul Bistriţa şi Bârgău (amenajare albie, consolidări de mal, apărări contra inundațiilor, praguri de fund pentru stabilizarea albiei în plan).
Acest proiect a fost depus in 2018, dar a fost blocat din cauza unor sesizari in urma carora consultanții tehnici ai UE nu au fost de acord cu betonarea malurilor în zona orașului Bistrița, propunând mai degrabă ”o soluție ecologică, prietenoasă cu mediul”.
De aceea, pentru o lucrare atât de complexă există mai multe solutii de rezolvare, care trebuie să ţină seama de functiile lacului de acumulare de la Colibiţa.
Lacul de acumulare de la Colibiţa reprezintă un ecosistem, care pe lângă functia hidro-energetică si de protectie impotriva inundatiilor mai indeplineste rolul de sursă de apă potabilă pentru orasul Bistrita. In acest sens, solutiile tehnice de realizare a obiectivului de investitii trebuie să tină seama de recomandările expertilor UE, in sensul să fie „prietenoase cu mediul”. In plus, odată cu lucrarile de consolidare a barajului, este necesar să fie realizat un sistem de canalizare si o statie de epurare pentru ca dejectiile de la vilele baronilor locali să nu mai fie deversate ditrect in lacul Colibița, care asigură sursa de apa potabila pentru localitătile din aval, inclusiv a orasului Bistrita.