Curtea de Apel Cluj a decis, miercuri, ca şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Ioan Borş, să fie plasat în arest la domiciliu.
Instanța a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive pentru 20 de zile cu cea a arestului la domiciliu pentru o perioadă de 21 de zile.
”Respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA – ST Cluj privind arestarea preventivă a inculpatului B.I.. În baza art. 227 Cod procedură penală, raportat la art. 204 alin. (12) Cod procedură penală şi art. 202 alin. (4) lit. d) Cod procedură penală, dispune înlocuirea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul B.I., cu măsura arestului la domiciliu în localitatea …., pentru o perioadă de 21 de zile începând de la data prezentei încheieri, 21.02.2024, şi până la data de 16.03.2024 inclusiv. În baza art. 221 alin.1 C.p.p. impune inculpatului ca pe durata măsurii arestului la domiciliu să nu părăsească imobilul din localitatea ….., fără permisiunea judecătorului în faţa căruia se află cauza” , se arată în soluţia Curţii de Apel Cluj.
Potrivit aceluiași document, pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligația de a se prezenta în faţa judecătorului de cameră preliminară şi a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat, precum și de a nu comunica cu persoanele care au calitatea de suspecţi sau de martori în această cauză.
Decizia Curții de Apel Cluj este definitivă.
La data de 15 februarie, șeful Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Ioan Borș, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, acesta fiind acuzat de comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
Potrivit DNA, ”în perioada octombrie 2023 – ianuarie 2024, inculpatul Borș Ioan, în calitate de comisar-șef al Comisariatului județean Bistrița-Năsăud din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, ar fi pretins și ar fi primit de la mai multe persoane, diferite sume de bani, necuantificate până în prezent, și alte foloase necuvenite, în legătură cu exercitare atribuțiilor sale de serviciu specifice privind efectuarea unor controale de mediu, în contextul implementării unor proiecte private în agricultură. Foloasele respective ar fi fost pretinse și primite de inculpat în sediul instituției pe care o conducea, sub pretextul că vor fi remise mai departe către subalternii săi pentru ca aceștia să nu se mai deplaseze în teren în vederea efectuării controalelor de mediu asupra obiectivelor”.
La data de 16 februarie, Ioan Borș a fost prezentat Tribunalul Cluj, care a dispus măsura arestării preventive a inculpatului pentru 20 de zile. Însă Ioan Borș a contestat decizia Tribunalului Cluj, iar Curtea de Apel Cluj a dispus plasarea lui în arest la domiciliu.