Plenul Senatului a respins, miercuri, proiectul de lege potrivit căruia personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19.
Proiectul a fost respins cu 67 de voturi „pentru”, 60 „contra” şi două abţineri.
Senatorul PSD Ioan Deneș a anunțat că a votat împotriva acestui proiect de lege.
”Am votat împotriva obligativității certificatului verde pentru toţi angajaţii de la stat și din privat care lucrează în clădiri de birouri cu peste 50 de angajati, din România. (…) Nu poţi suspenda de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile, raporturile de serviciu, respectiv contractele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private, care nu prezintă certificatul digital (verde). Nu putem accepta ca în situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu, respectiv contractul în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept”, a spus senatorul PSD.
Potrivit acestuia, fiind vorba despre o lege organică, proiectul ar fi avut nevoie de 69 de voturi pentru fi adoptat de Senat, prima cameră sesizată.
Propunerea legislativă a fost trimisă spre dezbatere şi adoptare Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Proiectul de act normativ prevede că personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19. Certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).