Cauza destrastrului din Sistemul national de irigatii il reprezinta faptul ca in ultimii 4 ani nu au fost alocate sume necesare reabilitarii infrastructurii principale, lucrarile au fost facute prost si fara a se tine cont de investiile in infrastructura secundara, realizate de catre fermieri, pe bani europeni.
Ce s-a întâmplat de fapt?
S-a alocat în cei 3 ani 2017 – 2019 suma de 529 milioane de lei, adică 176 milioane lei pe an, pentru reabilitarea infrastructurii principale și pentru serviciile de pază – 43 de milioane lei/an.
În conformitate cu Legea nr. 269/2015 și HG nr. 793/2016 exista un Program Național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații care trebuia să reabiliteze 2 milioane de hectare și să se aloce suma de 1 miliard de euro, în perioada 2016 – 2020.
În acest moment, situația se prezintă astfel:
- suprafața contractată: 857.881 ha
- suprafața ce poate fi deservită: 600.174 ha
- suprafata irigiata efectiv: 133.407 ha
- canale irigații umplute: 1.966 km
Legat de prioritizarea lucrarilor, vă prezentam două exemple:
- Județul OLT – suprafața amenajată este de 41205 ha – au fost alocate pentru reabilitarea structurii principale – 21 milioane de lei, deși erau DOAR 12 OUAI-uri. În anul 2019, au fost irigate doar 847 ha.
- Judetul GALATI – desi suprafata amenajata este de 122982 ha (de 4 ori mai mare decat in judetul OLT) și erau 32 de OUAI-uri (din care 31 accesaseră măsuri de reabilitare a infrastructurii secundare) – nu au fost alocate fonduri pentru reabilitarea infrastructurii principale.
Firmele din OLT au avut exclusivitate pe contractele de irigații: pază și construcții!
În urma verificărilor, s-a constatat că atât firmele de pază cât și cele care au executat lucrările în toată această perioadă, sunt societăți comerciale cu sediul în județul OLT.
- Judetul CĂLĂRAȘI– exista două statii de reumplere și acumulare (SRPA) la Făurei, care nu functioneaza din 1993 și la SRPA Sultana, care nu functioneaza din anul 2007. Se vor reporni, pentru irigarea unei suprafașe de 75.000 ha.
- Judetul TULCEA – se va porni amenajarea Dăeni, Ostrov și Pecineaga, care ar putea iriga 45.000 ha.
Ce măsuri vor fi luate!
- verificarea calității lucrărilor ce au fost executate, cele neconforme, nu vor fi platite, iar contractele vor fi reziliate.
- Cei care în ultimii ani au monitorizat și gestionat aceste lucrari vor fi dați afară.
- lucrările vor fi prioritizate. Anul acesta 232 milioane, iar la rectificarea bugetară, sumele se vor solicita suplimenta.
Sistemul Național de Irigații reprezintă o investiție strategică de relansare a agriculturii românești! Rămâne de văzut în ce măsură se va reuși implementarea măsurilor promise de actualul Guvern!
Fac Apel la persoanele interesate de irigatii sa vina la dialog. O parte din functionarii ANAR sunt dezinteresati de utilizarea investitiilor eficienta privind irigatiile.