Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a anunțat controale masive la persoane fizice, de la 1 iulie, pentru a verifica dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute.
”Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obținerii averilor. Este o jignire la adresa oamenilor cinstiți care muncesc greu, uneori de dimineață până seara, să vadă că în jurul lor alții își cumpără case care se învârt după soare, își achiziționează mașini exorbitante și n-au lucrat o zi în viața lor și n-au plătit impozit”, a spus șeful ANAF.
Șeful Fiscului a făcut referire și la patronii care fac evaziune fiscală, angajează ”la negru”, ”se îmbogățesc nemeritat și nu plătesc niciun impozit în viața lor”.
”Trebuie să fie realiști și să înțelegem că aceste mecanisme sunt dăunătoare atât bugetului de stat, dar în același timp creează și o mare frustrare în rândul societății românești. Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care le afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând și care în viața lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constați că ele sunt aproape inexistente. În aceste zone ne vom concentra controalele pe care le începem. Vrem să verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute”, a completat Lucian Heiuș.
Președintele ANAF a menționat că a cerut o analiză de risc de la direcția generală de control venituri persoane fizice. Pornind de la 20 de milioane de CNP-uri, analiza a arătat că un număr de 561.000 de persoane au acumulat o diferență de 20 de miliarde de euro între veniturile estimate de ANAF și veniturile declarate și impozitate.
”Am dat o sarcină Direcției Generale de Control Venituri Persoane Fizice să-mi facă o analiză de risc și am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare și cu revoltă că 561.000 de persoane au acumulat în 2016-2019 (anul 2020 în finalizăm în septembrie, iar 2021 la sfârșitul anului) o diferență între veniturile estimate de noi și cele declarate și impozitate de 20 miliarde euro. (…) Legea spune că dacă există o diferență de 10% dintre venitul estimat și cel declarat dar nu mai puțin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanță la declarare. Există deja un risc în acest domeniu. (…) Oameni buni, 20 de miliarde de euro în 4 ani, la 560.000 de oameni. Nu se mai poate continua în acest mod. Fiscul din România trebuie să facă ceea ce face tot Fiscul din lume. Trebuie să controlăm și să verificăm veniturile și modul de dobândire de la persoanele fizice”, a adăugat sursa citată.
În cazul acestor 561.000 de persoane, Lucian Heiuș a declarat că va fi concentrată mai mult de jumătate din capacitatea de control.
”Nu vom sări nimic. Vom începe de la cel mai mare până la cel mai mic. Acesta este glonțul de argint pe care îl poate folosi Fiscul în România împotriva celor care nu înțeleg că trebuie să îți plătească impozitele și taxele”, a mai spus sursa citată.