Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa se confruntă cu grave probleme de ordin financiar deoarece în ultimii șapte ani instituția nu a mai primit susținere financiară de la Stat nici măcar pentru salarii sau cheltuieli.
Directorul Stațiunii, inginerul Ioan Platon, susținea luna trecută, că, la ora actuală, datoriile acumulate se ridică la 1,7 milioane lei, sumă la care se adaugă dobânzi şi penalităţi și că există datorii atât la bugetul general consolidat, cât și la bugetul asigurărilor sociale.
Ei bine, aceste datorii ar putea fi șterse, asta pentru că ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că vrea să șteargă datoriile stațiunilor de cercetare prin hotărâri de Guvern, până la finele anului.
„În acest an ne-am propus să rezolvăm toate problemele pe care le avem la stațiunile de cercetare, în așa fel încât, prin hotărâre de Guvern, să le curățim (de datorii — n.r.) și să le dăm o șansă meritată și obligatorie, astfel încât activitatea de cercetare în România să se îmbunătățească. Din fericire, am reușit să dăm drumul la 17 hotărâri de Guvern care au văzut lumina tiparului la Monitorul Oficial. Sunt în lucru, în avizare, 13 și alte 19 care au avut mici observații și sperăm ca, până la sfârșitul anului — eu îmi propusesem până la 1 noiembrie să fac acest lucru, din nefericire nu am reușit — dar până la sfârșitul anului să scoatem toate hotărârile de Guvern, astfel încât să dăm un cadru juridic clar, limpede, pentru stațiuni, pentru a intra în direcție dreaptă pe culoarul acesta al cercetării”, a afirmat ministrul, citat de Agerpres.
Ministrul de resort mai susține că dezvoltarea sectorului de cercetare este esențială, mai ales acum, în contextul schimbărilor climatice.
Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa a fost înfiinţată la data de 1 ianuarie 1950 cu scopul de a contribui la redresarea pomiculturii din nordul Transilvaniei distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial şi de a valorifica condiţiile pedoclimatice favorabile pentru cultura unor specii pomicole din această parte a ţării. Din anul 2003, staţiunea a primit o nouă denumire, respectiv Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, nume cu care funcţionează şi în prezent.
Iertarea de datorii reprezinta pe moment o gura de oxigen, care insa nu rezolva problrma cercetarii agricole pe termen lung. Fara o reforma profunda a cercetarii agricole romanesti, aceste datorii vor fi la loc.
In cei 28 de ani de la revolutie, cercetarea agricola romaneasca nu s-a reformat, ajungand in prezent la capatul posibilitatilor de supravietuire. In aceste conditii, fara o reforma profunda este aproape imposibil ca eficienta cercetarii romanesti din agricultura sa poata face fata competitivitatii existente pe plan mondial.