Odată cu începutul Postului Naşterii Domnului, Parohiile Ortodoxe : „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” şi „Pogorârea Sf. Duh”, au organizat în fiecare zi de joi, o seară duhovnicească.
Stelian Tofană încheie seria de conferințe duhovnicești cu o expunere pe tema: Procesul lui Iisus!
Profesorul universitar va aborda procesul Mântuitorului din cele două perspective: istorică și biblică. Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană va avea o expunere a procesului lui Iisus, pas-cu-pas și va explica contextul istoric, pretextul, detaliile, cu lămuriri pe marginea fiecărei etape a procesului. Argumentația se va desfășura etapizat, cu trimiteri biblice și detalii de finețe care conferă un tablou detaliat al celui mai controversat proces din istorie: cel al Mântuitorului Iisus Hristos.
Tofană va prezenta procesul lui Iisus din cele două perspective: religioasă (iudaică) și politică (romană). Profesorul universitar va vorbi despre personajele implicate în acest proces, legăturile dintre ele și rolul fiecăruia: Pilat, evreii, romanii, prelații în contextul politic de-atunci.
Profesorul Tofană va demonstra nedreptatea ce s-a făcut pe baza procedurilor tehnice de la acea vreme: arestarea pe timp de noapte, în vremea Sabatului, sentința capitală pronunțată în aceeași zi, maltratarea acuzatului și mărturiile mincinoase Înfățișarea lui Iisus în fața lui Ana, Caiafa și Pilat și transformarea perfidă a procesului religios în proces politic prin diferite tertipuri ale acuzatorilor, membri ai Poporului Ales! A fost modul prin care s-a reușit răstignirea lui Iisus, folosindu-se de stăpânirea romană de la acea vreme!
La final, Stelian Tofană va răspunde întrebărilor adresate din public!
Preotul Stelian Tofană s-a născut în localitatea bistriţeană Budeşti. A urmat cursurile Institutului Teologic de grad universitar din Sibiu, apoi cursurile de doctorat la Institutul Teologic de grad universitar din Bucureşti, secţia biblică, specializarea principala “Studiul biblic şi exegetic al Noului Testament şi limba greacă”.
Din anul 1998 este profesor titular la Catedră de Studiul Noului Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea “Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca.