Patronul firmei Dimex, Ioan Scurtu este propus pentru titlul de cetățean de onoare al județului, titlu inventat de Radu Moldovan și acordat unor persoane care se zice că au avut merite deosebite pentru dezvoltarea județului. Una din condiții: candidatul să NU aibă antecedente penale! Acest aspect este unul delicat pentru patronul Dimex, deoarece Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la 2 ani de pușcărie pentru cumpărare de influență!
De ce a fost condamnat Scurtu la 2 ani de închisoare?
În 2010, Scurtu a fost acuzat și trimis în judecată de procurorii DNA pentru cumpărare de influență. n dosar a făcut parte și prim-procurorul Veturia Moldovan, care a fost condamnată în acest dosar pentru pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au stabilit că, în cursul lunii mai 2009, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Năsăud, Moldovan Adriana Veturia, ar fi acceptat construirea cu titlu gratuit, de către un om de afaceri, Ioan Scurtu de la Dimex Company 2000 a unui pod în valoare de 30.000 lei peste pârâul din localitatea Poiana Zânelor, la casa de vacanţă a inculpatei. în schimb, procurorul a intervenit pe lângă un judecător de la Judecătoria Năsăud, pentru ca acesta să pronunţe o soluţie favorabilă omului de afaceri într-o cauză civilă, de revendicare de terenuri.
Înalta Curte de Casație și Justiție condamnă pe inculpaţii RUŞTI VASILE şi SCURTU IOAN, la câte o pedeapsă 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. Face aplicarea prevederilor art. 71 şi art. 64 lit. a) teza a II-a şi b) din Codul penal (1969). În baza art. 861, art. 862 din Codul penal (1969) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor pe un termen de încercare de 4 ani.
În baza art. 863 din Codul penal (1969) pe durata termenului de încercare inculpaţii se vor supune următoarelor măsurilor de supraveghere: a). să se prezinte trimestrial la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, conform programului stabilit de acesta; b). să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c). să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d). să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.
La 4 ani de la pronunțare, Ioan Scurtu are cazierul „curat”!
Juridic vorbind, patronul Dimex este reabilitat, după cei 2 ani cu suspendare, perioadă transformată în 4 ani de încercare, începând cu 12.03.2019 dată la care ÎCCJ a pronunțat decizia finală.
Pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al județului, Ioan Scurtu a anexat cazierul judiciar la dosarul întocmit în acest sens. La momentul actual, patronul Dimex este posesorul unui cazier curat, deoarece termenul de încercare a expirat în luna martie.
Se pune problema de onoare , în acordarea acestui titlul onorific.
Radu Moldovan a înființat acest titlu de cetățean de onoare!
Președintele Consiliului Județean a înființat premiul de cetățean de onoare al județului și totodată o gală de decernare a acestor premii, la care participă invitați aleși pe sprânceană, personaje cu influență pe diferite domenii. Oricine poate face propuneri pentru acordarea acestui titlu onorific, dar într-un final totul se decide printr-o hotărâre de Cons. Județean!
S-au propus între ei, iar Radu Moldovan se preface că NU știe schema!
Cei 3 nostalgici care l-au propus pe Scurtu ca cetățean de onoare al județului sunt: PSD-istul Romocea (primar de Năsăud), ONG-istul Vasile Bar și Mureșan Gavril (președintele Uniuni Generale a Industriașilor, UGIR 1903, de fapt un ONG al patronilor).
Radu Moldovan consideră că propunerea este una justă, deoarece vine din partea “structurilor asociative ale oamenilor de afaceri.”
Acordarea Titlului de “Cetăţean de Onoare al Judeţului Bistrița-Năsăud” conferă titularului următoarele drepturi:
a) de a lua cuvântul în cadrul şedinţelor Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud, la
dezbaterile materialelor care privesc comunitatea;
b) de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului
Judeţean Bistrița-Năsăud;
c) accesul gratuit în cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud;
d) accesul gratuit la spectacolele organizate de Centrul Judeţean pentru Cultură
Bistrița-Năsăud.
Operațiunea de acordare de diplome inutile continuă la nivelul Consiliului Județean și la final de an, cetățenii de onoare ai județului primesc diplome și aplauze. Candidații pentru acest titlu sunt desemnați pe criterii relative: acei cetățeni care, prin activitatea desfăşurată, şi-au adus o contribuţie deosebită la promovarea prestigiului judeţului Bistriţa-Năsăud în plan naţional şi internaţional. – conform HCJ nr. 143/2013.
Citiți și: