Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bistrița se confruntă cu un număr mare de pacienți cu afecțiuni respiratorii. Numai în perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023, sute de pacienți diagnosticați cu infecții respiratorii acute, majoritatea copii, au avut nevoie de spitalizare. Potrivit managerului unității medicale, Gabriel Lazany, presiunea pe unitatea medicală este una mare în această perioadă.
”Problema cu care ne confruntăm acum este cea a virozelor respiratorii, în special în cadrul Secției de Pediatrie, motiv pentru care am avut o discuție cu Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud pe această temă. Pot să vă spun că în perioada sărbătorilor de iarnă ne-am confruntat cu o lipsă a locurilor în această secție, asta și pentru că toată presiunea a fost pe spital în aceste zile. (…) Noi avem 70 de locuri în Secția de Pediatrie. Am analizat situația și împreună cu Compartimentul de Igienă din cadrul spitalului și cu medicul șef al Secției de Boli Infecțioase și am stabilit ca o parte din pacienții pediatrici, cei care nu sunt în stare gravă, să fie preluați în Secția de Boli Infecțioase și să venim cu niște măsuri suplimentare. De exemplu, am decis ca pacienții pediatrici care au peste 16 ani să fie preluați și în alte secții”, a precizat Gabriel Lazany, joi, într-o conferință de presă.
Managerul SJU Bistrița a prezentat și o statistică din perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023 cu privire la internările în Secțiile de Pediatrie și Boli Infecțioase.
”În Secția de Pediatrie, am avut în luna decembrie 301 pacienți, din care 225 cu afecțiuni respiratorii. De la începutul acestui an și până în prezent, în aceeași secție am avut 45 de pacienți internați, din care 29 cu afecțiuni respiratorii. În Secția de Boli Infecțioase am avut, luna trecută, 178 de pacienți internați, din care 97 cu afecțiuni respiratorii. În luna ianuarie, am avut 39 de pacienți, din care 20 cu afecțiuni respiratorii. Lunile decembrie și ianuarie sunt luni mai dificile, în care presiunea este mai mare pe spital”, a mai spus Gabriel Lazany.
La rândul său, medicul șef al UPU-SMURD Bistrița, dr. Tiberiu Tudor, a precizat că și la UPU presiunea este una mare în această perioadă.
”În luna decembrie, în UPU Pediatre au fost consultați 555 de copii cu infecții virale, iar la UPU am avut 149 de adulți cu infecții virale. Un număr crescut de prezentări, ceea ce reprezintă o încărcare mare pentru Serviciul de Urgență. De exemplu, la Pediatrie avem un singur medic care este de gardă pe tură. Avem momente când avem deodată 10 – 15 copii și atunci apar diferite nemulțumiri, dar medicul nu are cum să facă față. În acest context vreau să fac o precizare. Am avut mulți pacienți pediatrici aduși de către părinți direct la UPU, fără ca să contacteze medicul de familie și să aibă o primă evaluare prin medicul de familie. Recomandarea mea ar fi ca pacienții să contacteze mai întâi medicul de familie pentru o primă evaluare și ulterior, dacă într-adevăr nu se simte bine, să se prezinte la Serviciul de Urgență. Și internările trebuie analizate prudent pentru că și Secția de Pediatrie este încărcată”, a spus dr. Tiberiu Tudor.
Conducerea SJU Bistrița se așteaptă la o creștere a numărului de pacienți în perioada următoare, după ce cursurile în unitățile de învățământ vor fi reluate.
”După ce va începe școala este posibil să avem o presiune și mai mare pe spital și de aceea am decis ca Secția de Boli Infecțioase să vină ca suport pentru Secția de Pediatrie. Astfel, dacă va fi nevoie, pacienții adulți de pe Secția de Boli Infecțioase vor fi transferați în Secția de Pneumologie, care e tot în aceeași locație, iar dacă va fi nevoie, Secția de Boli Infecțioase va fi suport 100% pentru Pediatrie”, a adăugat Gabriel Lazany.
Managerul SJU Bistrița a prezentat și o statistică privind cazurile de gripă. Astfel, în luna decembrie, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița au fost internați 35 de pacienți cu această afecțiune. Cele mai multe cazuri au fost la grupa de vârstă 5 – 14 ani (21 de cazuri), urmată de grupa 2-4 ani (8 cazuri).
Întrebat dacă se impun și alte măsuri suplimentare, precum restricționarea accesului vizitatorilor, Gabriel Lazany a răspuns: ”Dacă mă întrebați pe mine, eu aș impune astfel de măsuri pe cele două secții – de Pediatrie și Boli Infecțioase. În rest, poate nu ar trebuie să lăsăm un interval atât de lung de vizită, precum cel stabilit prin lege, de 6 ore, între 14:00 și 20:00. Cred că acest interval ar trebui redus. E puțin cam mult ca lumea să se plimbe prin spital 6 ore. Cred că 3 ore sunt suficiente. Dacă la nivel național se va declara stare de epidemie, atunci am putea lua o astfel de decizie. Dacă se va impune, vom face acest lucru”.
Însă, în situația în care se va declara stare de epidemie la nivel național și vor fi impuse anumite măsuri, Gabriel Lazany spune că, în opinia sa, nu se va mai ajunge la nivelul de restricții din timpul pandemiei de coronavirus.